Україна

Янукович рассчитывает на кресло премьера. Эксклюзивное интервью

20 October 2008, 07:27

На тлі судової тяганини "без правил", що передує виборам, опозиціонери на повну готуються до їх проведення, бо мають добре підґрунтя: не вони є ініціаторами виборів і не вони тепер гальмують виборчий процес.

Лідер найбільшої парламентської фракції - Партії регіонів - в ексклюзивному інтерв'ю "Подробицям тижня" відповідав на питання, чому погодився йти на вибори, з ким буде створювати більшість у новій Верховній раді і на яку посаду претендуватиме після парламентських перегонів:

- Вітаю вас, Вікторе Федоровичу!

- Вітаю вас, Андрію!

- Президент не мав би підстав оголошувати дочасні парламентські вибори, якби були формалізовані домовленості між ПР і БЮТ, ну і комуністами. Скажіть будь-ласка, чому не була створена така більшість і чому ці домовленості не увінчалися успіхом?

Віктор Янукович, народний депутат України, лідер Партії регіонів:

- Ну, по-перше, вона б була не природною, бо ми є політичними силами які стоять на протилежних позиціях в багатьох питання життєдіяльності нашої країни. Це перше. Друге: ми взагалі не ставили для себе таку мету - об’єднуватися в коаліцію. Ми не та партія, яка ставила для себе інші завдання, чим покращення життя людей чи покращення економіки. Ми погані дійсно опозиціонери, якщо чесно сказати, тому що ми цьому не вчилися. І коли мені кажуть, чому ви не ефективні, я кажу: хто на що вчився. От якщо подивитися на БЮТ чи на Юлію Володимирівну, вона, дійсно, чудовий була, ефективний опозиціонер. А коли вона попрацювала в одному уряді, потім другому уряді - я не хочу сказати, що вона не хотіла зробити добро для людей, чи для держави - скоріш за все не змогла, і команда ця взагалі вона не здатна.

- Хотілося б все ж таки повернутися до тих домовленостей, які не відбулися. Про факт переговорів - цього не приховували у ПР - про те, що домовляються з БЮТ. Скажіть, від кого надходила ініціатива створити нову більшість на основі ПР та БЮТ?

- У нас ніяких офіційних переговорів не було. Їх не було по одній причині: це була політична гра, але не наша гра. Ми вважали - і я зараз впевнений в тому - що чим більше буде працювати ця влада і цей уряд, тим більше буде погіршуватися ситуація у країні. 

- За багатьма прогнозами - сьогодні можна сказати, що саме ПР отримає найбільшу кількість голосів після дочасних виборів, і ви будете формувати коаліцію і потім в майбутньому уряді. Якою ви бачите цю коаліцію і кого ви бачите у кріслі прем’єра?

- Ви знаєте, Андрій, я хотів би трошки змінити напрям нашої бесіди. Ну, по-перше, навіщо проводяться вибори? І навіщо створювати інший формат коаліції? Вибори треба проводити, тому що сьогодні у нас не просто погіршується ситуація в країні, вона на очах на наших переростає в ситуацію вже навіть катастрофічну. Ми рік дивилися на цей спектакль, колись його треба закінчувати. Тому саме український народ повинен визначитися і віддати сьогодні свої голоси тим, кому він довіряє. Якщо нам довірить український народ, я, безумовно, скажу - вийду до людей і скажу чесно, що сталося після того, як розвіявся цей помаранчевий туман, що ми побачили в нашій країні, ми побачили руїни. І їх треба, як кажуть, розгрібати і відновлювати нормальне життя.

- У якій якості ви хотіли б допомогти країні після дочасних виборів? Ви не виключаєте, що повернетеся у прем’єрське крісло?

- Безумовно, ми ставимо для себе мету як професіонали приймати найактивнішу участь в розбудові нашої країни.

- Тобто ви не виключаєте, що можете повернутися в уряд як його голова?

- Ми розраховуємо на те, що це так станеться і ми будемо переконувати людей в тому, щоб люди прийшли на вибори, і тільки за допомогою наших виборців ми можемо нормальне життя будувати в нашій країні.

- Чи веде зараз ПР вже якісь переговори з іншими політ силами щодо можливого об’єднання у новому парламенті?

- Ми такої роботи ніколи не проводили і зараз не будемо проводити.

- За певних умов, за досягнення певних компромісів, ПР може вести переговори про об’єднання з БЮТ або з НУ?

- Ми завжди будемо дивитися у майбутнє. Зажди. Ми ніколи не будемо ставити інтереси партії вище загальнонаціональних інтересів. Ніколи. Якщо треба буде десь поступитися, ми будемо поступатися. Ми не хочемо ніяких політичних ігор чи ігрищ. Ми хочемо ефективної наполегливої праці, ми хочемо отримати ті важелі впливу на життя країни, які ми здатні взяти в свої руки і управляти.

- Сьогодні ви як лідер ПР обіцяєте повернути заощадження вкладникам Ощадбанку СРСР. Свого часу це обіцяла і Юлія Тимошенко, і наразі ця обіцянка не виконана. Ви впевнені, що ви впораєтесь з цими обіцянками?

- Безумовно, це питання треба вирішувати, але вирішувати дуже виважено. Для того, щоб не було такого прикладу, як сталося у цьому році. По-перше, несправедливий підхід, по-друге, виплатили скільки виплатили, а забрали за рахунок підвищення цін, тарифів набагато більше. Тобто це називається соціальний популізм, який призводить до того, що ми отримали, я маю на увазі в економіці країни. Як тільки ми прийдемо до влади, ми негайно візьмемося за вирішення цього питання, відновимо реєстр усіх вкладників Ощадбанку СРСР, зробимо швидко ревізію, приймемо спеціальний закон, щоб ніхто себе не бив в груди, що це виплатив Янукович, чи Тимошенко, чи Ющенко. Це кошти, які збирають усі платники податків, а влада повинна їх справедливо розподілити.

- Чи розглядаєте ви перемогу на цих дочасних парламентських виборах як фундамент для перемоги на президентських виборах?

- Про це не можна зараз не говорити безумовно. Але я хочу сказати, що ми жодного разу не піднімали це питання. Сьогодні головною метою повинен бути вихід з ситуації з цією кризою, яка є сьогодні в країні. Це криза влади, це криза політична і, головне, це криза економічна. І я не розумію, наприклад, зараз уряд, я не розумію прем’єр-міністра, коли я чую з екранів телебачення, коли кажуть, що ніякої кризи в Україні немає. Ну це також нечесно. Я ніколи не забігаю наперед. Я хочу сказати, що я ніколи не боявся брати на себе відповідальність в своєму житті. І якщо прийде час і треба буде визначитись, і треба буде підійти до цього питання відповідально, то, безумовно, я до нього прийду відповідально, але цей час ще не настав.

- Дякую вам дуже за інтерв’ю.

- І я вам дякую, Андрію.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі