Україна

Ющенко назвав чотири кроки виходу з кризи

21 October 2008, 07:06

Президент Віктор Ющенко закликає радикально переглянути видаткову політику при формуванні бюджету на 2009 рік.

Про це він заявив після засідання РНБО, представляючи основні кроки з подолання фінансової кризи.

За його словами, подолання світової кризи ускладнено і непослідовними діями української влади.

"Перед нами фаза серйозних національних і міжнародних іспитів", - попередив Ющенко.

Першим кроком з подолання кризи Ющенко закликав "не допусти глибокої рецесії, не дозволити рецесії в провідних галузях економіки перерости в депресію, затяжну кризу".

На його думку ,уряд має вжити низку заходів, починаючи з тарифної і митної політики і закінчуючи інвестиційною складовою.

Другий блок - найважливіший - бюджетна політика. "Бо в цій політиці сконцентрована ключова частина проблематики, яку може очікувати національний ринок. Справа в тому, що  потреби уряду і потреби бізнесу зустрічаються на одному ринку. Чим менші потреби уряду, тим більші можливості для бізнесу відтворювати економічні тенденції", - зазначив Президент.  

"Тому ключовим завданням є радикальний перегляд видаткової бюджетної політики. Ми повинні відмовитися, забути від тих популізьких речей, якими домінувала бюджетна політика в останні 8 місяців. Це помилкова дорога, яка ніколи не вела і не може привести до росту соціальних стандартів життя людей", - наголосив Ющенко.

Він закликав оперувати реальними коштами, не політизувати бюджетний процес, чітко розмежувати "наші можливості від політичних намагань, особливо в контексті виборів".

Третя частина плану стосується обслуговування зовнішніх боргів.

"Ми виходимо з того, що той об'єм зобов'язань, який є в корпоративному, в банківському секторі, - це той об'єм, який спокійно, через продуману роботу з кредиторами, може забезпечитися відповідним обслуговуванням", - запевнив Ющенко.

Він закликав попрацювати над тим, щоб через кошти бюджету, центрального банку підтримати галузі, які зазнали найбільшого впливу кризи.

"Я не хочу сказати, що, якщо експорт з металургії впав на 40%, то забезпечення їх боргів є легким завданням, але в нас є інструментарій, активи, ресурси, які можуть спокійно працювати на цьому ринку. Нам треба упорядкувати цю роботу", - додав Президент.

За його словами, сформована робоча група, яка складе графік виплат і оптимальні способи його обслуговування.


Ющенко додав, що в цій роботі необхідний діалог з міжнародними фінансовими організаціями - МВФ, ЄБРР тощо.

Четверта позиція стосується стабільності банківської системи, цін і національних грошей.

За його словами, впоратися з наслідками кризи можна, коли є довіра і солідарні дії.

 

http://www.epravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі