Україна

Як депутати від Блоку Тимошенко вночі чергували у парламенті

27 October 2008, 14:08
Коли у Верховній Раді в пульти для голосування починають засовувати сміття – це вірна ознака, що парламент приречений на дострокові вибори.

Минулого року за декілька тижнів до розпуску фракція БЮТ заблокувала електрощитову. Тоді свої дії Тимошенко пояснювала потребою ухвалити закон про тарифи та мінімальну зарплату.

Цієї п’ятниці працівниками апарату парламенту було вилучено сторонні предмети в 46 терміналах для голосування "Нашої України" та Партії регіонів. Журналістам їх показав прес-секретар спікера: монети, канцелярські скріпки та фольга.

Цей скарб було виявлено після того, як депутати від Блоку Тимошенко вночі продовжували чергування у парламенті. Весь тиждень трибуна Верховної Ради була заблокована під приводом антикризових законів.

– Я думаю, результати цього нічного чергування, можливо, побачимо через дев'ять місяців, - жартував еротично налаштований Нестор Шуфрич.

За антикризовий проект Тимошенко погодилися голосувати тільки БЮТ і та частина НУНС, яка у новому виборчому списку має стати складовою БЮТ.

– Я сказав Пинзенику на погоджувальній раді: "З такими антикризовими заходами краще взагалі їх не мати", - вийшов у кулуари Олександр Єфремов, заступник Януковича у фракції регіонів.

– Юлія Володимирівна своїм законопроектом під шумок вирішує всі свої проблеми, - підтримала Єфремова інша Юлія Володимирівна – Новикова, депутат від Партії регіонів і одночасно сестра Сергія Льовочкіна.

– Подивіться, що пропонує Тимошенко! – обурювалася Новикова. - Їй не дають проводити приватизацію через Фонд держмайна? Законопроект пише, що приватизацією буде займатися уряд. Але при чому тут фінансова криза? Або у Тимошенко проблеми з Єхануровим – Кабмін хоче отримати право відчуження майна Міноборони.

Володимир Литвин оголосив єдине рішення погоджувальної ради – за чотири дні переговорів депутати домовилися про те, що продовжать переговори і наступного тижня, який також буде сесійним.

– А що їм втрачати, хіба їх зачіпає ця криза? – став Литвин у позу людини, яка потрібна всій країні.

– А вас зачіпає? – запитали журналісти.

– Мене – зачіпає! – заявив Литвин і зізнався про свою помилку. - Я першого жовтня поклав на депозит в Ощадбанку 200 тисяч гривень.

– О, так знімете їх тепер через півроку!

– А що вже з тих грошей залишиться?! – зітхнув екс-спікер.

Хоча дострокові вибори офіційно зупинено, Литвин не збавляє обертів. На поточному тижні він побував у трьох регіонах, на наступному побуває ще в кількох областях.

– У мене все розписано до кінця 2008 року, - показав Литвин себе людиною, яка впевнена у невідворотності виборів – якщо не парламентських, то президентських, якщо не зараз, то через рік.

Віра, два Віктори і вікторія

Тим часом, одна з причин, яка зупинила дострокові вибори – це зникнення мотивів у їх проведенні для Віктора Балоги.

Розпуск Верховної Ради у житті Балоги був шансом підсилити свій вплив на політику загалом і парламент зокрема. Однак для початку туди треба потрапити. Глава секретаріату розраховував, що він як архітектор усіх останніх проектів президента стане одним з пайщиків блоку Ющенка.

Однак обставини почали складатися проти нього. Ющенко дедалі більше схиляється до того, щоб зайняти сторону В’ячеслава Кириленка – жодного Балоги чи навіть його людей в списку.

Крім того, позбутися нинішнього глави секретаріату хоче і брат президента Петро Андрійович – показово, що саме на дні народження цієї людини в 2006 році було ухвалено рішення про призначення Балоги.

Фаворит Петра Андрійовича – губернатор Харківської області Арсен Аваков, якого він пропонував на посаду начальника виборчого штабу блоку Ющенка.

Коли мова заходить про подальшу долю Віктора Балоги, Ющенко коливається. Він відчуває, що, попри весь негатив, саме цій люди зобов’язаний постійній реанімації своєї ролі в політиці. З іншого боку, Ющенко розуміє – можливо, якби не Балога, особистий рейтинг президента виглядав би краще.

Замислитися Ющенка змушує і те, коли він бачить, що Балога діє методами Медведчука.

Але президент знає і зворотній бік медалі – на Банковій немає іншого тарану, який міг би протиснути дострокові вибори.

Найкращою формулою для Ющенка було би – щоб Балога організував парламентські вибори, але не брав у них участь, аби не накаляти стосунки в "Нашій Україні".

Але Балога відчуває – якщо він зараз не отримає свою політичну квоту, то після поразки Ющенка в 2010 році зробити це буде майже неможливо.

За інформацією "Української правди", Балога попередив президента: якщо він не бере участі у проекті "блок Ющенка", то після початку виборчої кампанії подає у відставку, щоб очолити виборчий штаб "Єдиного центру" або блоку, в який увійде ця партія.

На думку Балоги, очолити секретаріат президента в його відсутності мав би той, хто стане начальником штабу в блоці Ющенка. Тобто об'єднає в собі обидві функції – менеджера президента і менеджера його політичної сили. Цієї людиною Балога вважає... Арсенія Яценюка.

Посада глави секретаріату президента для Яценюка є поверненням в 2006 рік. Тоді, після відставки Олега Рибачука, Яценюка запрошували на Банкову саме на місце керівника СП. Однак Балога виявився хитрішим за нього. Він запевнив президента, що Яценюк згоден бути його першим заступником – а самого Яценюка, що президент бачить його саме на цьому місці.

На дострокових виборах Яценюку запропонували третє місце в списку блоку Ющенка, що виглядає для спікера як приниження. Тому місце керівника штабу було би певною компенсацією. Ця формальна посада дозволяє бути учасником переговорів з післявиборчого переділу влади.

Однак, схоже, що бути керівником штабу Ющенка Яценюку не судилося. У середу ввечері в секретаріаті президента відбулася зустріч членів президії партії "Наша Україна" з Ющенком.

Рішення, яке там проговорювалося – штаб має очолити сам В’ячеслав Кириленко. Його заступниками можуть стати той же Аваков і звільнений стараннями Балоги екс-губернатор Сумщини Павло Качур.

А за півдоби, у четвер зранку з'явилася інформацію про те, що Балога начебто подав у відставку. Цю новину до "Української правди" практично одночасно, о 8:30 і 8:50, ранку принесли двоє різних людей. Один з них – член Партії регіонів, інший – блоку Тимошенко. Сам Балога спростував факт своїх намірів змінити роботу.

Але, як стверджують джерела в секретаріаті, їхній керівник начебто вже неодноразово писав заяву про звільнення. Так само, до речі, робив його попередник Олег Рибачук, якого зняли у серпні 2006 за заявою, датованою лютим 2006.

Прохання про відставку в руках Балоги – це інструмент його гри з Ющенком, який досі не може знайти формат, який би задовольнив усі групи впливу оточення.

– Ми вже багато наслухалися про незамінність Балоги. Це неправда. Ефективним керівником секретаріату могла би стати Віра Ульянченко, - поділився в розмові з "Українською правдою" член президії "Нашої України".

І сильним, і слабким боком Ульянченко є те, що вона надто тісно любить "дружити" з олігархами. Вадим Новинський – найбільший партнер Ріната Ахметова – взагалі є "другом родини" губернатора Київщини.

Можливим претендентом на місце глави секретаріату міг би бути Роман Безсмертний, однак у своєму колі він оголосив про вихід з політики. Індикатором падіння його впливу на президента є історія з губернатором Вінничини Домбровським.

Домбровському зусиллями Балоги було оголошено догану за те, що він без письмового дозволу президента прибув до Києва на нараду в одне з міністерств. Як виявилося, усний дозвіл Домбровському дав Безсмертний.

Балога переконав Ющенка – Домбровський є людиною Порошенка, той зближається з Тимошенко, а в підсумку все закінчиться тим, що президент втратить вплив на Вінницьку область. Глава держави почув главу свого секретаріату – указ про догану губернатору було оприлюднено.

Якщо постать Балоги створює дилему перед Ющенком, то інші питання фактично вирішено.

На вечірній зустрічі президента і президії його партії другим можливим учасником блоку, крім "Нашої України", називалася Українська народна партія Юрія Костенка.

Крім того, Ющенко дав остаточну обіцянку балотуватися першим номером виборчого списку.

Залишилося вирішити головне питання – запустити вибори.

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі