Україна

"Нові" політичні сили потерпіли фіаско на перших кроках до виборів

5 November 2008, 13:24

До 40% громадян України на сьогодні не бажають голосувати за політичні сили, представлені у Верховній Раді, що дає шанс прискорити оновлення політичних еліт.

Про це заявив голова правління Комітету виборців України Ігор Попов на прес-конференції у середу, повідомляє прес-служба КВУ.

Він пояснив це тим, що нинішня криза викликана лідерами політичних сил, що представлені нині в парламенті, тож значна частина виборців розчарувались у них.

 

"Є велика ймовірність, що в новому парламенті будуть представлені альтернативні політичні програми та їх носії – ті політичні сили, які наразі є позапарламентськими. Не виключено, що до списків частини з цих партій увійдуть діючі депутати ВР та місцевих рад, проте на вибори вони підуть з новими гаслами і в нових командах", - вважає Попов.

Попов зазначив, що чинний виборчий поріг 3% та очікувана явка виборців на рівні 60% вимагає від суб’єкта виборів набрати не менше 650 тисяч голосів, щоб потрапити до ВР.

"На старті кампанії є теоретичні шанси, що цей результат, крім 5 парламентських партій, можуть досягти ще 3-4 партії та блоки. Проте моніторинг поведінки потенційних парламентських новачків протягом вересня-жовтня показав, що переважна більшість із них не змогла розпочати серйозну роботу навіть в умовах високої вірогідності проведення виборів у грудні", - заявив він.

Попов зазначив, що на старті кампанії парламентські партії та блоки мають певну юридичну перевагу, бо за законом мають першочергове право на формування виборчих комісій. Позапарламентським партіям КВУ рекомендує підготувати серйозну базу кандидатур до виборчкомів: "Зростаюча загроза фальсифікацій на дільницях вимагає від нових політичних сил приділити особливу увагу захисту своїх результатів на рівні ДВК".

Він також зазначив, що в умовах економічної кризи всі суб’єкти виборів матимуть проблеми зі збором коштів на кампанію, проте у позапарламентських партій це питання постає ще більш серйозно, адже вони мають зібрати 15-20 мільйонів доларів у "неофіційний виборчий фонд".

Попов наголосив, що важливими ресурсами для перемоги для позапарламентських партій, є і наявність яскравих лідерів та мережі партійних штабів, бажано – фракцій у місцевих радах: "Доказом слабкості нових політичних проектів є відсутність кандидатів цих політичних сил серед лідерів місцевих виборів 30 листопада".

Попов також зазначив, що "підготовка до можливих виборів у грудні 2008 року ще раз довела недієвість норми про заборону брати участь у виборах партіям, зареєстрованим менше ніж за рік до виборів", тож скасування цієї заборони "дозволить прибрати один із видів політичної корупції і хоч дещо зменшити рівень обману виборців".

"Незалежно від того, коли будуть проведені наступні парламентські вибори, процес оновлення еліт не зупиниться", - переконаний він, хоча суспільні очікування щодо нових сил перевищують можливості претендентів на роль "третьої сили".

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі