Україна

Кабмін знайшов новий спосіб видавати кредити на житло

7 November 2008, 13:39

Міністерство ЖКГ запропонувало створити в Україні ощадно-будівельні каси (ОБК), в яких населення зможе брати кредити на покупку житла.

Щоб одержати іпотечний кредит у такій касі під 4%, вкладник повинен буде нагромадити мінімум 50% від вартості квартири, розміщаючи гроші в ОБК під мізерний відсоток.

Експерти вважають, що створення ОБК можливе тільки при низькій інфляції, пише видання "Комерсант-Україна". 

В четвер на нараді з проблемних питань житлово-будівельної галузі під керівництвом прем'єр-міністра Юлії Тимошенко міністр ЖКГ Олексій Кучеренко заявив, що найближчим часом буде обнародуваний законопроект "Про ощадно-будівельні каси".

За його словами, механізм роботи ОБК, що будуть створюватися при держбанках, буде передбачати нагромадження громадянами в цих касах 50% від загальної вартості житла. Із досягненням цієї суми на рахунки, вкладник зможе отримати кредит на суму, що залишилася,  для покупки житла.

"Людина спочатку несе гроші до банку і вкладає їх під гарантовану низьку ставку, наприклад 3%, а коли він нагромадив 50% від суми, ще 50% даються під мінімальні 4%",- пояснив пан Кучеренко.

Міністр упевнений, що створення спеціалізованих кас разом з іпотечним кредитуванням дозволить вирішити проблему доступного житла в Україні.

"Я не проти іпотеки, але це варіант для тих, хто може покрити високі процентні ставки, а більш довгострокова програма із створення ОБК - розумне доповнення до іпотеки для тих, хто може почекати, наприклад для молодих родин",- сказав він .

За його словами, Україні варто орієнтуватися на позитивний досвід європейських країн. Так, 60% житлового фонду Німеччини і 40% - Австрії було побудовано за рахунок кредитування населення через ОБК.

"Робота кас буде ефективною, якщо державі вдасться створити прозорий механізм формування цін на житло. Держава повинна гарантувати вкладнику, що вартість квартири не зміниться в процесі нагромадження",- відзначив Олексій Кучеренко.

 

http://www.epravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі