Україна

"Газпром" озвучив $418 для України

30 December 2008, 10:48
У глухий кут заходять укрїнсько-російські переговори про поставки газу на наступний рік. Вартість тисячі кубометрів може сягнути чотирьохсот вісімнадцяти доларів - заявив вітчизняній делегації голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Пан Мілллер пояснив українцям, що ціна різко підскочить за умови переходу на ринкові, тобто європейські, ціни.
Кількома годинами до заяви голови Газпрому на цю саму тему поговорили Президент Віктор Ющенко та прем'єр сусідньої держави Володимир Путін. Та й вони дійти згоди не змогли. Голова російського уряду коротко підсумував розмову так: "платити - не хочуть".

Восени цього року прем'єри обох країн домовилися, що сторони поступово перейдуть на прозорі схеми постачань і відповідно - європейські ціни. Як за газ, так і за транзит. За міжурядовим меморандумом, перехід протягом 3-х років має відбутися за умови відсутності боргів. Зараз Москва стверджує, що Київ їй винен 2 мільярди доларів - це із штрафами за прострочені платежі. Вітчизняна делегація переконує, що за спожите цілком розрахувалися. 

Увечері через газове питання екстренно збирався Кабінет міністрів. Журналістів не запрошували. Порядок денний та рішення - не відомі.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі