Україна

НАФТОГАЗ НЕ ВИЗНАЄ БОРГ У 614 МЛН ДОЛАРІВ

3 January 2009, 10:56

"Нафтогаз" заперечує наявність заборгованості за спожитий у листопаді-грудні 2008 року імпортований газ і спростовує останні заяви офіційних представників "Газпрому".

 

У розповсюдженому ввечері в п'ятницю повідомленні компанія спростувала заяву в п'ятницю офіційного представника "Газпрому" Сергія Куприянов про борг у $614 млн.

"Підтвердження (СВІФТ) перерахування "Нафтогазом" і надходження коштів на рахунок компанії "РосУкрЕнерго" "Нафтогаз" одержав 30 грудня 2008 року. Відповідний акт, з підписом глави правління компанії Олега Дубини, знаходиться в офісі "Газпрому", відзначається в повідомленні.

"Нафтогаз" знову підкреслює, що не виходив в односторонньому порядку з переговорного процесу.

"Переговори були завершені унаслідок відмови "Газпрому" від пропозиції "Нафтогазу", який пропонував економічно обґрунтовану ціну газу для українських споживачів і відповідно скореговану до європейського рівня й економічно обґрунтовану ставку на транзит російського газу українською територією", - підкреслюється в повідомленні.

"Нафтогаз" вважає, що будь-які заяви з боку офіційних представників "Газпрому" про несанкціонований відбір Україною російського газу, який був призначений споживачам Європи, не відповідають дійсності і завдають шкоди репутації "Нафтогазу" як надійного транзитера енергоресурсів у країни Європейського Союзу.

"Нафтогаз" заявляє також, що "незважаючи на недоодержання з боку "Газпрому" необхідних обсягів газу, для виконання своїх зобов'язань перед країнами ЄС по транзиту природного газу, "Нафтогаз" за останню добу використовував із власних резервів 17 млн кубометрів газу. З них 10 млн. кубометрів було транспортовано в країни Європи і ще 7 млн. кубів були використані для роботи газотранспортної системи".

"Нафтогаз" неодноразово звертав увагу "Газпрому", що відсутність щорічної угоди про транзит російського газу територією України може призвести, зокрема, до розбалансування синхронної роботи газотранспортних систем Росії, України і ЄС, говориться в заяві.

"Нафтогаз" у зв'язку з відсутністю зазначеного документа, не може визначити країни й обсяги газу, що вони повинні одержати. Це, у свою чергу, не дозволяє Компанії визначити напрямки, по яких повинні бути спрямовані великі обсяги природного газу.

"Саме тому, "Нафтогазом" було прийняте рішення виходити із середньодобового обсягу транзиту російського газу, передбаченого офіційними заявками "Газпрому" і останніми домовленостями під час переговорів у грудні минулого року", - підкреслюється в повідомленні прес-служби.

"Інтерфакс-Україна"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі