Україна

"НАФТОГАЗ" ГОТОВИЙ ПОДАТИ НА "ГАЗПРОМ" ЗУСТРІЧНИЙ ПОЗОВ

4 January 2009, 14:55
"Нафтогаз України" має намір подати зустрічний позов до Стокгольмського арбітражу у випадку звернення до нього "Газпрому" з позовом проти "Нафтогазу".

Компанія позитивно сприймає наміри "Газпрому" вирішити спірні питання на засадах загальносвітової практики, йдеться у заяві НАК.

"Нафтогаз України" зауважує, що подання позову не вплине на обсяги транзиту російського газу територією України.

Компанія вважає, що відсутність контракту на поточний рік щодо транзиту російського газу не надає "Нафтогазу України" правових та технічних і фінансових можливостей транспортувати російський газ територією України.

"Нафтогаз" звертає увагу на неузгодженість річних обсягів транзиту газу через територію України, обсягів постачання газу в пункти входу газотранспортної системи України та контрактного тиску.

Крім того, компанія відзначає невизначеність квартальних та добових показників завантаження системи за напрямками транзиту та відсутність підписаної технічної угоди для проведення у повному обсязі митного оформлення газу, який входить до ГТС України.

Стосовно оплати та ставки транзиту російського газу територією України, як вже повідомляла "Нафтогаз України", останніми роками не проводилося підписання міжурядових протоколів.

Таким чином, за міжнародною юридичною практикою вважаються легітимними умови протоколу на 2005 рік. За його умовами у 2009 році компанія має отримати 23 млрд. куб. метрів газу в рахунок оплати послуг з транзиту.

За умов вартості газу 418 дол. за тис. куб. метрів, умови протоколу також лишаються легітимними.

Таким чином, міжурядова договірна ставка транзиту, за якою НАК має отримати 23 млрд. куб. метрів газу, повинна становити 9,14 дол. за тис. кубометрів на 100 кілометрів.

Українська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі