Україна

У швейцарських Альпах стався замах на життя Балоги?

15 January 2009, 16:16
Історія про пожежу в Швейцарії, де начебто ледь не постраждав президент Ющенко, яка сплила в європейських газетах, обростає новими подробицями.

За інформацією "Української правди", високопосадовцем, який насправді відпочивав на гірськолижному курорті Гштаад та гостював у згорілому будинку, був глава секретаріату президента Віктор Балога.

У середу речник Ющенка Ірина Ванникова спростувала дані британської газети "Independent". Видання у недільному випуску оприлюднило статтю, що президент України ледь не загинув у ніч на 29 грудня 2008 року, таємно перебуваючи на відпочинку на швейцарському лижному курорті Гштаад.

У публікації говорилося про пожежу в орендованому гостями з України шалє, де начебто в той момент перебував Ющенко. За словами Ванникової, президент з 27 грудня до 14 січня не перетинав кордон України, а свята провів у своїй резиденції в селі Гута Івано-Франківської області.

У міністерстві закордонних справ також прореагували на цю публікацію. Як повідомив заступник міністра Костянтин Єлісеєв, посольство направило до редакції "Independent" листа з проханням надати докази їх інформації про перебування Ющенка на курорті.

Перший секретар посольства України в Швейцарії Олександр Плевако запевнив "Українську правду", що історія про Ющенка є вигадкою.

"До посольства України зателефонували місцеві пожежники або поліція, які повідомили, що в будинку на момент пожежі були українці. Якщо нам надходять подібні сигнали, ми перевіряємо. Вранці після пожежі я приїхав на місці, але нікого з українців уже не було. До посольства вони також не зверталися. Тому прізвища гостей мені невідомі", - запевнив Плевако.

Тим часом "Українській правді" вдалося переговорити з одним із гостей цього шалє, який погодився говорити на умовах анонімності.

За словами співрозмовника видання, у цьому будинку відпочивав Віктор Балога разом з родиною. Зокрема, там була присутня його дружина Оксана і двоє їхніх синів.

Відвідини Гштааду були вже другою поїздкою Балоги на лижі протягом цієї зими. На початку грудня глава секретаріату тиждень катався у Сент-Моритці.

Однак святкувати Новий рік Балога вирішив у іншому місці, оскільки на свято до Сент-Моритця з'їжджається велика кількість українських політиків (цього разу там були, приміром, Борис Колесніков, Микола Мартиненко, Дмитро Фірташ тощо).

Тому родина Балоги направилася на нерозкручений в Україні курорт Гштаад, що в кантоні Берн.

За словами співрозмовника "Української правди", вони орендували приватне шалє в Кабельхьоні – одному із селищ неподалік гірських схилів Гштаад.

Родина Балоги прилетіла чартером 27 грудня в один з периферійних аеропортів Швейцарії. Група нараховувала вісім осіб – Балога, дружина, двоє їхніх синів, а також ще четверо осіб.

Пожежа сталася наступної ночі, коли гості шалє лягли спати. Уникнути трагедії вдалося завдяки тому, що дружина Балоги Оксана, як каже джерело Української правди, "почула хлопок". Після цього вогонь миттєво розповсюдився по дерев'яному будинку.

Постояльцям довелося швидко залишити шалє. Діти спали в окремих кімнатах, і щоб дістати їх звідти, двері довелося виламувати.

Родина Балоги та їхні друзі вискочили на вулицю у чому встигли – і ще півгодини стояли майже голі на 15-градусному морозі. До ранку гості з України перечекали в будинку інших швейцарців, де змогли прийняти душ, щоб вимитися від сажі, а потім літаком повернулися додому.

За даними швейцарської преси, українці залишили місце пригоди на автомобілі з дипломатичними номерами. Як відомо, нинішній посол України в Швейцарії Ігор Дір – колишній підлеглий Віктора Балоги в секретаріаті президента. Дір очолював на Банковій головне управління зовнішньої політики. Тому не дивно, що він міг забезпечити йому умови інкогніто після пожежі.

Гості з України наполягли на тому, щоб відбулося офіційне розслідування цього інциденту. Сам Балога переконаний, що історія в шалє – це замах на його життя.

"Коли на місце інциденту прибули пожежники, вони запитали – звідки цей запах газу, якщо будинок ним не опалюється?" - переповів співрозмовник "Української правди". Водночас у поліцейському висновку сказано: пожежа сталася через загоряння однієї з ламп освітлення у стелі.

"Українська правда" звернулася по коментар до самого Віктора Балоги, однак отримала відмову.

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі