Економіка

Житомир: містечковий пірат

21 January 2009, 12:18

Поняття «рейдерство» - на сьогоднішній день відоме майже кожному. Ряд гучних «захоплень» (а саме так перекладається це англійське слово) залишили на вулиці не тільки власників, але й тисячі працівників захоплених підприємств. Перерозподіл власності відбувається, як правило, через наявність «дірок» та суперечностей у нашому законодавстві, а то і через відверте порушення законів. Сприяє цьому корумпованість української судової влади та бездіяльність контролюючих органів. Цинізм та агресивність, з яким проходить «рейдерство», впливає іноді катастрофічно на підприємства та долі людей. Згадати хоча б «Промінвестбанк», в результаті нещодавньої атаки на який постраждали тисячі вкладників.

Нажаль, привласнення чужого бізнесу і, відповідно, майна шляхом рейдерських захоплень стрімко зростає і на Житомирщині. Чимало жителів області також відчули це ганебне явище на собі. Зокрема, яскравим прикладом, який чомусь замовчується, є «рейдерське захоплення» ЗАТ «РМЗ «Харчопром», яке знаходиться на вулиці Якіра в Житомирі. Розпочалось воно ще у 2001 році, коли відомий в місті підприємець Борис Веніамінович Башмаков (до речі, колись він носив інше прізвище - Фаберман), використовуючи довірливі взаємовідносини, уклав з одним із акціонерів цього акціонерного товариства договір купівлі-продажу пакету акцій. Нібито операція цілком легальна, якби не одне «але». За придбані на своє ім'я акції він «забуває» перерахувати суму, передбачену угодою купівлі-продажу акцій. Це і змусило акціонера звернувся до суду для захисту своїх прав та законних інтересів. Щоправда, пан Башмаков стверджував, що гроші віддав, навіть привів до суду двох людей, які на його думку могли це підтвердити. Одним з яких - приятель, інша - дружина бізнесмена. На противагу його твердженню обманутий акціонер надав суду письмові докази вимоги сплати боргу. Пан Башмаков, поки тривав суд робить декілька «комбінацій», щоб позбавити акціонера можливості відновити свої права. Для початку він дарує акції своїй дружині, далі ланцюг зміни власника цінних паперів зростає.

Паралельно підприємство «розчищають» від працівників. Ставши Головою правління підприємства Башмаков, за півроку звільняє з роботи майже всіх.

Судова тяганина тривала декілька років. Наприкінці 2008 року рішенням Апеляційного суду Житомирської області договір купівлі-продажу акцій, укладений між акціонером та Борисом Башмаковим було розірвано.

Проте, останній не повертає акції їх законному власнику, а натомість намагається діяти так, щоб ліквідувати товариство взагалі.

Володіючи необмеженою владою на підприємстві, пан Башмаков, використовуючи своє службове становище, продав майновий комплекс, який належав ЗАТ «РМЗ «Харчопром», товариству «Веборже», керівником та одночасно засновником якого він є, за ціною яка значно менше, ніж ринкова.

Мета таких дій проста. Занизивши вартість майна, він, таким чином зменшив розмір податків, які повинні бути сплачені до Державного бюджету. До того ж майно, на яке має право згаданий нами акціонер фактично переходить у приватні руки. До речі, ще на час продажу акцій у ЗАТ були інші, дрібніші акціонери, акції яких в результаті такої операції втратили будь-яку вартість.

Отже, Башмаков Б.В., фактично, «захопив» підприємство - ЗАТ «РМЗ Харчопром» з однією метою - заволодіти його нерухомим майном.

На сьогодні, ЗАТ «РМЗ Харчопром», не дивлячись судове рішення на користь акціонера, внаслідок незаконних дій, повністю перейшло під контроль однієї людини - голови Правління ЗАТ «РМЗ Харчопром» Башмакова, який створює всі умови для того, щоб вказане товариство перестало існувати та збанкрутувало.

 Цей окремий випадок місцевого рейдерства зайвий раз доводить безкарність з боку державних структур проти незаконного заволодіння майном. Зхоплення ЗАТ «РМЗ «Харчопром» залишається поза увагою правоохоронних органів та суддів. Громадянин, який здійснює відверто незаконні дії не притягнений до відповідальності, навіть до адміністративної. Хоча в його діях є ознаки злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність. Причинами цього є слабкості правової, недосконалості судової системи та корумпованість органів влади. В результаті - мільйонні збитки для держави та області, збанкрутіле підприємство та жодних гарантій захисту для тих, хто воліє чесно займатися бізнесом. Втім, як говорять є час розкидати каміння, який рано чи пізно змінюється часом його збирати.

Газета "Субота", №3 от 21.01, 2009

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі