Економіка

В Житомирской области в энергосбережение вложили около 90 миллионов гривен

5 February 2009, 16:15

В Житомирській області підведено підсумки виконання у 2008 році обласної Програми енергозбереження на 2007-2010 роки.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Дебой повідомив, що за період дії Програми в області впроваджено ряд ефективних енергозберігаючих заходів, на реалізацію яких було спрямовано 89,8 млн. грн. (в основному – це власні кошти підприємств). Економія енергоносіїв, у перерахунку на одиниці умовного палива, склала 38,1 тис. тонн, загальною вартістю майже 40 млн. грн. Зокрема, на впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетній сфері області виділено 21,9 млн. грн., що дозволило заощадити майже 3,3 млн. грн. бюджетних коштів.

Значна увага приділяється використанню поновлюваних джерел енергоресурсів:

виробництво високоефективних водогрійних та опалювальних котлів на низькокалорійних видах палива (дровах, щепі, торфобрикетах, фрезерному торфі, бурому вугіллі, паливних гранулах, відходах лісового господарства та сільськогосподарського виробництва і т. ін.);

випуск паливних тирсобрикетів на ПП „Лагуна” Романівського району, ПП «Саксонік» Баранівського району, ПП. «СІТ» Олевського району, виробництво паливних гранул з костри на Ємільчинському льонозаводі. Про це повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

Фахівцями Житомирського державного агроекологічного університету розроблено дослідний діючий зразок автомобільної газогенераторної установки на базі автомобіля ГАЗ-53. Подальша реалізація цього проекту коштує близько 1,5 млн. грн.

На Коростишівському спиртозаводі протягом 2009-2010 років передбачається впровадити виробництво біогазу із спиртової барди потужністю 150 тис. м3 біогазу на рік.. Вартість цього проекту складає 2 250 тис. грн.

Крім того, на сьогодні в області працюють 6 малих ГЕС, загальною потужністю понад 1,5 мВт, які щороку виробляють близько 5 млн. кВт/год. електроенергії. У минулому році завершено будівництво малої ГЕС у с. Млинище Житомирського району, ведеться будівництво малої ГЕС у смт. Чуднів.

Довідково: У 2007 році рішенням сесії обласної ради від 22.06.07 №338 затверджено та погоджено в Національному агентстві України з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Програму енергозбереження Житомирської області на 2007-2010 роки, спрямовану на забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів у всіх сферах суспільного виробництва.

Основними напрямками роботи визначено оновлення застарілого котельного обладнання, переведення опалювальних котелень на використання місцевих видів палива (торфу, відходів деревообробки та сільськогосподарського виробництва), встановлення приладів обліку енергоресурсів, децентралізацію систем теплопостачання, впровадження комплексу енергозберігаючих заходів у системах освітлення і т. ін.

Житомир.info

 

 

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі