Україна

Гривню чекає новий виток девальвації?

7 February 2009, 16:20

Період відносної стабільності національної валюти підходить до кінця і найближчим часом гривню чекає новий виток девальвації.

Про це говориться в аналітичному звіті інвестиційної компанії Phoenix Capital, представленому напередодні інвесторам.

На користь такого розвитку ситуації експерти виділили три фактори.

Перший з них - це те, що уряд і НБУ погодили план рефінансування банків. Таким чином, можна очікувати збільшення ліквідності банків у найближчі дні, відзначається у звіті.

"НБУ не зможе довго утримувати нинішній темп інтервенцій. Регулятор вже витратив 2 млрд. із запланованих на перший квартал 5 млрд. доларів. Крім того, близько 1,5 млрд. НБУ буде змушений продати компанії "Нафтогаз України", - називають другий фактор експерти Phoenix Capital.

Третю причину такої тенденції, аналітики вважають, затримку перерахування кредиту МВФ, через що на ринку можуть почати проявлятися панічні і спекулятивні настрої.

"Ми оцінюємо ймовірність позитивного рішення МВФ вище 50%, однак імовірність затримки траншу все-таки значна, тому що місія МВФ стурбована величезним реальним дефіцитом бюджету, який за нашими оцінками досягає 8-10% ВВП", - говорять в Phoenix Capital.

Тому експерти зберігають свій прогноз середньорічного курсу гривні на рівні 12 гривень за долар в 2009 році і пікового значення курсу 15 грн./дол. в травні-липні 2009 року.

 

http://www.epravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі