Економіка

Какие перспективы у аграриев в Житомирской области на 2009 год? ФОТО

16 February 2009, 14:04

У Новоград-Волинський районній державній адміністрації відбулися щорічні, ставши вже традиційними, співбесіди керівництва району з головами сільськогосподарських підприємств стосовно перспектив господарської діяльності на поточний рік. Ці зустрічі проходили у форматі обміну думками, бо приватному підприємцеві сьогодні вже, начебто, ніхто не указ. Та, насправді, тільки лічені господарства можуть тішитися своєю самостійністю. У теперішній нелегкий час селяни сподіваються на державне сприяння, хоча їх надії більше подібні на самозаспокоєння.

На співбесідах керівники господарств дізналися, що порівняно до 2008 року за державними програмами вони одержать коштів удвічі менше. Було згадано про те, яку шкоду вітчизняному виробнику завдало ввезення м’яса з-за кордону. Здається, нині ця практика припиниться, бо долар подорожчав, а значить, імпортувати свинину стало не вигідно.

Про це повідомляє прес-служба Новоград-Волинської райдержадміністрації

Обговорювалися питання неспроможності отримання кредитів у зв’язку з економічною кризою, питання щодо кількості посіву зернових у цьому році. Це питання обговорювали з чималим інтересом, так як у багатьох господарствах району досі лежить у засіках зерно рекордного врожаю 2008 року. Труднощі продажу вітчизняного зерна пов’язані і з його якістю. Для продовольчої пшениці покупця знайти легше, а от фуражне зерно не квапляться купувати. Отже, сіяти зернові потрібно з прицілом на конкретну реалізацію.

У нашому районі фірма «Галекс Агро» та ще 6 господарств мають ліцензії на продаж екологічно чистої, біологічної продукції. Ціна зерна з такими характеристиками за кордоном у кілька разів вища, ніж звичайного збіжжя. Ось це – один із перспективних напрямків розвитку зернового виробництва.

У тваринницькій галузі також йде не все гладко. Закупівельні ціни на молоко надзвичайно низькі і не влаштовують ні сільських мешканців, ні господарства. Що говорити, коли від селян молоко приймають за ціною 1,2 грн. за літр? Молока меншає на ринку, збільшується ціна цієї продукції.

 

 

Єдине господарство району, де торік зросла чисельність ВРХ (всього на 10 голів) – ЗНВК «Новоград-Волинський с. Івашківка, керівник Володимир Назаров. У тваринницьких приміщеннях кооперативу утримують майже 1200 голів ВРХ і більше 1000 голів свиней. У господарстві запланували отримати валовий збір зернових на рівні 2008 року. В Івашківці визначилися і з структурою весняного засіву. До початку польових робіт почали запасатися туками і пально-мастильними матеріалами. Мінеральні добрива закупили, незважаючи на високу ціну, бо без них землеробу годі розраховувати на врожай. У кооперативі трудиться 119 чоловік, яким забезпечено гідну зарплату. У 2007 році середньомісячний заробіток працівника становив 975 грн., у 2008 році він зріс до 1408 грн.

 

 

Під час співбесід керівники господарств висловлювали раціональні думки, коли робили висновки з господарських невдач. Не всім варто сіяти сою, бо це – вибаглива культура, і високий врожай легко не здобути. Аналогічна оцінка стосується і ріпака. А ще селянам необхідно думати про енергозберігаючі технології та мінімалізацію обробітку ґрунту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі