Суспільство

В Житомирской области власти обещают на днях открыть новую свалку. ФОТО

9 June 2009, 12:35

1 червня минула чергова «ключова дата» відкриття нового полігону для твердих побутових відходів у Новограді-Волинському (Житомирська область), озвучена міським головою не так давно, наприкінці квітня, під час пікету на в’їзді до нинішнього сміттєзвалища.


Саме тоді, заспокоюючи розгнівану юрбу, котра перекрила проїзд на звалище сміттєвозам, Микола Боровець закликав громаду потерпіти ще трішки — всього місяць. За цей час, переконував мер, вдасться остаточно завершити всі роботи на новому полігоні, отримати підписи від дозвільних інстанцій та розпочати експлуатацію об’єкту. Вочевидь, не вдалося.


Як стало відомо кореспонденту «ЗІ», протягом цього тижня перший заступник міського голови Валентин Костюк працював над узгодженням деталей щодо відкриття полігону із членами державної приймальної комісії. Іншими словами — новозбудований полігон проходить державний будівельний контроль, підсумком якого має стати видача свідоцтва на об’єкт. Наступним кроком після отримання свідоцтва стане ухвалення на засіданні виконавчого комітету рішення про технологічний пуск об’єкта в експлуатацію. Проте, як зазначив В.А.Костюк, знадобиться ще декілька днів, можливо, тижнів, аби повністю налагодити роботу полігону.

«Якщо здається будь-яке підприємство, — це ж не значить, що сьогодні здали, а завтра воно запрацює на повну потужність», — привів приклад Валентин Костюк. При цьому додав: «Складності додає ще й те, що в області немає досвіду будівництва таких полігонів. Через це всі труднощі довелося долати, спираючись лише на власний досвід».

 


Нагадаємо, що поштовхом до активізації будівництва нового полігону для твердих побутових відходів стали пікети в серпні минулого року. Жителі західних околиць міста, будинки котрих межують із нинішнім, переповненим відходами, сміттєзвалищем, напередодні свята «Лесині джерела» перегородили дорогу сміттєвозам. У відповідь на таку акцію міський голова пообіцяв будь-що віднайти можливості для фінансування будівництва нового полігону, що відповідатиме сучасним санітарно-екологічним вимогам, - пише Звягель-інформ.


Дійсно, невдовзі будівельні роботи розпочалися. Першу чергу об’єкту спочатку планували здати в експлуатацію 20 грудня 2008-го. Трохи згодом цю дату перенесли на січень 2009-го, пізніше прозвучала інформація про кінець першого кварталу цього ж року. Відстрочки влада пояснювала затримкою фінансування з державного бюджету, що мала місце на початку реалізації проекту, та несприятливими погодними умовами, що не дозволяли якісно виконати окремі види робіт. До того ж, в останній момент довелося ще й вносити зміни до проекту будівництва. Оскільки виявилося, що характер грунтів, на яких зведено об’єкт, перешкоджає нормальному дренажу стічних вод.


Наразі у владі запевняють, що відкриття полігону очікується найближчим часом. Однак чіткої дати (певно, з огляду на попередній досвід) не вказують. До речі, нині діюче сміттєзвалище, згідно з рішенням суду, може функціонувати лише до 1 липня поточного року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі