Інтерв'ю

Начальник управління культури Житомира Віктор Балюрко – про безкоштовні атракціони, всюдисущу цифру «1125» і «розумний» салют на День міста

2 September 2009, 11:48

 

1125-й день народження Житомира припадає на вихідні 12-13 вересня 2009 року. Про те, що нового у програмі побачать житомиряни і гості міста на День міста, ми розмовляємо з начальником управління культури Житомирської міської ради Віктором Балюрком.

- План дуже цікаво виглядає на папері, і ми сподіваємося, що економічна криза не внесе свої корективи, - каже він. - Є два моменти, які відрізняють цей день міста від інших. Перше – це те, що гала-концерт свята пройде під назвою «Житомиряни – Житомиру». Ми запросили зірок, які є вихідцями із Житомира. Це Ірина Шинкарук, дует «Світязь», гурт «Друга ріка», капела «Орея», КВН-команда «Дівчата з Житомира», співачка Оксія та гурт «Древляни». Вони мають змогу здешевити свої виступи, зробивши таким чином своєрідний подарунок житомирянам.

Ведуться перемовини зі знаменитим скульптором із Житомира Олегом Пінчуком, який закінчив 23-ю міську школу, на предмет відкриття у кінотеатрі «Жовтень» виставки його скульптур. Якщо у Пінчука вийде, то відкриття планується у суботу о 16 годині.

 

 

- У програмі багато цікавих речей, пов’язаних із датою 1125.

- Дійсно, ми хочемо всіляко обіграти цифру 1125. Коли святкова хода за стадіону «Спартак» по Київській вулиці пройде на Соборний майдан, учасники колони випустять у небо 1125 різнокольорових повітряних куль. Друге. Під час церемонії урочистого відкриття Дня міста, крім традиційного балу молодят, ми запросимо для вручення подарунків «срібні» і «золоті» подружні пари – житомирян, які одружилися у вересні 25 і 50 років тому (у 1984 році - Житомир.info). «Срібних» знайшлося 4 пари, «золотих» – майже 30 пар. Хто не зможе прийти на свято, той отримає подарунки від міського голови у себе вдома. Також ми привітаємо житомирян, яким у день святкування Дня міста виповнюється 25 років. Молодь будуть вітати у п’ятницю у драмтеатрі.  

- Кому належить ідея з величезним пирогом, яким поласують всі бажаючі?

- Як і вся програма, частково – управлінню культури, частково - меру Житомира Вірі Шелудченко. Спочатку була ідея спекти кулінарний виріб вагою 1125 кг, потім подумали, що це занадто складно. І надумали «ріг достатку», який складається із 1125 порцій. Його вивезуть на Соборний майдан і роздадуть бажаючим.   

 

 

- Які ще плануються заходи, пов’язані з датою 1125?

- У суботу, 12 вересня, у міському парку культури і відпочинку безкоштовно покатаються на атракціонах 1125 малюків і дорослих. У неділю відбудеться спортивний крос на 1125 метрів, у якому візьмуть участь 1125 учасників. Також пройдуть змагання з пауерліфтінгу, де сумарна вага всіх снарядів становитиме 1125 кг. Можливо, до Дня міста виникне іще якась цікава ідея. Ну, наприклад, ми жартома пропонували Вірі Тимофіївні привітати 1125 новонароджених Житомира, але ця цифра для нашого міста нереальна. Більш реальна – 125, стільки малюків у всіх відділеннях міста в один день може перебувати.  Ну, і подія, яка напряму не пов’язана з цифрою 1125, але цікава і неординарна: спеціально до Дня міста відкриваємо «лавочку спогадів» на Малому Бульварі.

- Чи запрацює фонтан на Соборному майдані до Дня міста, як було обіцяно?

- Якщо фінансування йтиме стабільно, то вчасно. Адже будівництво здійснюється за рахунок виключно спонсорських коштів. Наскільки мені відомо, вартість фонтану становить близько 3 мільйонів гривень. А дорого тому, що, крім будівництва власне фонтану, буде приведений у належний вигляд весь сквер. Відкриття сучасного світломузичного фонтану запланований у вечірній час, після святкових заходів у драмтеатрі у п’ятницю, 11 вересня. До речі, біля фонтану, прямо у скверику, відбудеться фешн-показ одягу, який колись і зараз носять житомиряни.

- Кажуть, фінальна частина теж буде не такою, як завжди?

- Окрім відправлення у космос емблеми свята, ми запланували п’ятихвилинне лазерно-галогамне шоу на Соборному майдані. Такого в Житомирі ще не було. На фоні співу «Другої ріки» і «Ореї» лазер буде «малювати» у просторі види Житомира – Собор, майдани, водонапірну башту. Під мотиви фінальної пісні пройде музичний феєрверк. Це будуть не просто хаотичні постріли, а постріли, покладені на музику.

 

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі