Суспільство

У Житомирі відбулася презентація Всеукраїнського громадського руху «Закінчимо війну»

3 August 2007, 11:13

2 ceрпня у  м. Житомирі   відбулася  презентація Всеукраїнського громадського руху «Закінчимо війну».

Про це повідомляє секретар оргкомітету громадського руху «Закінчимо війну» Світлана Кушнірова

Рух був започаткований 22 червня 2007 року у День скорботи за жертвами Великої вітчизняної війни з ініціативи народного депутата України, одного з лідерів ветеранського афганського руху Української Спілки ветеранів Афганістану Юрія Зубка.

Мета створення Громадського руху "Закінчимо війну" визначена як "популяризація військово-історичної науки, проведення досліджень в галузі воєнної історії та пошукових робіт по знаходженню військових поховань та місць боїв, організація патріотичного виховання молоді".

Як повідомив під час прес-конференції Юрій Зубко, нині в Україні діють десятки пошукових загонів, у яких вагому роль у організації пошуку відіграють саме воїни-афганці. Так, минулого року Київська асоціація «Обеліск» спільно з УСВА віднайшли залишки 95 бійців, що загинули під селом Веселинівка у вересні 1941 року. Пошукові загони Полтавської області знайшли близько 3000 рештків солдат, які необхідно перепоховати з усіма військовими почестями.

На Житомирщині військово-патріотичним об’єднанням «Пошук», яке діє  з 1992 року у складі Житомирської  обласної  спілки ветеранів афганської  війни, знайдено і перепоховано більше 16 тисяч рештків солдат. Встановлено 16 пам’ятників і меморіальних  обелісків за кошти цієї організації. В Овруцькому районі встановлена меморіальна плита партизанам, на території м.Житомира спільно з ізраїльськими громадськими організаціями   на місці розстрілу мирного населення та підпільників встановлено меморіальний комплекс. У 2007 р.  ВПО «Пошук» взяло активну  участь в облаштуванні експонатами музею «Укриття» у м.Коростені на території  бувшого  штабу укріпрайону. Нині організацією ведуться переговори з ромською общиною про перепоховання в Овруцькому районі і м.Малині залишків двох розстріляних циганських таборів. Найближчим часом ВПО «Пошук» встановити місця знищення  військовополонених табору Шалаг №358 на території міст Житомир-Бердичів.  

Створення постійно діючої системи обміну досвідом між фахівцями з проблем воєнної історії задля збереження воєнно-історичних та моральних цінностей сучасного покоління було визначено ініціаторами руху як головне завдання.

Першим пробним каменем діяльності Громадського руху стало перепоховання 21 червня 2007 року рештків воїнів у с. Борщів, що на Київщині. У перспективі очільників руху - встановлення меморільних плит на могилах зановопохованих солдатів у Харківській, Луганській, Полтавській областях.

Для цього планується проведення польових пошукових робіт із залученням студентських загонів, сформованих на основі активістів Громадського руху та студентів місцевих навчальних закладів, представників громадських організацій військово-патріотичного напрямку. У планах організаторів руху «Закінчимо війну» -спілкування з живими свідками війни ветеранами ВОВ, створення на основі їх спогадів Книги Памяті «Згадаймо», проведення конкурсів дитячих та студентських    творів та малюнків. Буде встановлено опіку над музеями країни, в залах яких розмістилися експозиції про славні сторінки історії українського народу, та відкриття нових експозицій та виставок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі