Інтерв'ю

Олександр Ковтун: житомирську муніципальну міліцію нарешті стали сприймати адекватно. ФОТО

7 October 2009, 10:37

Скільки часу в Житомирі існує підрозділ муніципальна міліція?

 

- З першого лютого 2008 року в Житомирі був укомплектований склад підрозділу муніципальна міліція, тоді він складав 11 чоловік. Фактично з травня 2008 року почав діяти наш підрозділ. Тобто муніципальна міліція в Житомирі існує вже півтора року.

Який склад житомирської муніципальної міліції, якого віку співробітники підрозділу?

- Зараз підрозділ муніципальної міліції складає 18 постійних співробітників. Житомирська муніципальна міліція має склад змішаного типу, який поділяється на три категорії службових осіб. На даний момент в складі підрозділу є 7 працівників атестованого складу (міліціонери), 7 інспекторів та 4 охоронники.

Працюють у нас люди віком від 20 до 60 років. До підрозділу спеціально відбиралися люди, які відповідали потрібним якостям, знанням та досвіду роботи.

Міліціонери та інспектори відпрацьовують територію міста, вони розподілені по ЖЕКам, а охоронники забезпечують контрольно-пропускний режим на різних об’єктах та охорону приміщення Житомирської міської ради.

Розкажіть про суть діяльності цього спецпідрозділу, основні завдання, які стоять перед співробітниками.

Завдання муніципальної міліції досить широкі. Якщо сказати одним реченням – це забезпечення правопорядку у Житомирі. Тобто окреслені співробітники займаються охороною об’єктів комунальної власності, також люди розподілені по ЖЕКам. На кожен ЖЕК розподілено по дві людини, один міліціонер і один інспектор, вони забезпечують правопорядок і благоустрій та дотримання норм та правил поводження в громадських місцях, тобто виконання звичайних обов’язків міліціонера. Ми слідкуємо, щоб вчасно ЖЕК вивозив сміття, вчасно прибиралася прибудинкова територія, дотримувалися правила благоустрою. Постійно входимо до комісій міськвиконкому, яка займається ліквідацією різноманітних аварійних ситуацій в місті, контролем самовільного будівництва. Також наша служба співпрацює із Житомирським трамвайно-тролейбусним управлінням, допомагаємо контролювати дотримання пасажирами правил користування громадським транспортом. Якщо контролер виявить „зайця”, а той не схоче платити штраф, на місце прибуває наш міліціонер і складає відповідний протокол про правопорушення.

Які помітні зміни відбулися (позитивні або негативні) від заснування підрозділу до тепер? 

Головне це, те що люди почали адекватніше сприймати муніципальних міліціонерів. А це було досить складно, дуже важко привчити людей аби ставились до нас лояльно.

До речі, заснування муніципальної міліції в Житомирі це досить великий плюс для міста, оскільки існувало багато моментів на які інші підрозділи міліції в жоден спосіб вплинути не могли.

А які ж проблеми зустрічають муніципальні міліціонери у свої роботі?

Найбільшою проблемою загалом в Україні і зокрема в Житомирі є необізнаність людей із законами України. Люди завжди намагаються захистити свої права, але нажаль вони забувають, що мають певні обов’язки, яких також треба дотримуватись. Наприклад, часто трапляються такі ситуації, коли мешканці міста вирішують дещо розширити свою територію в приватному секторі, при цьому захопивши частину хідника, що є порушенням і люди не можуть зрозуміти чому, а для цього треба пройти певні інстанції та отримати дозволи, якщо це можливо.

Також великою проблемою для нашої роботи є, власне, законодавство України. Проблема полягає у мізерному розмірі штрафів. Візьмемо ситуацію із звичайного робочого дня муніципального міліціонера, приходить він на ринок і бачить, що на місцях, де заборонено торгувати стоїть людина і продає кавуни (або в тому місці торгувати можна, але людина не має дозволу на торгівлю в тому місці). Міліціонер складає протокол, має право конфіскувати товар та накласти штраф (його розмір – всього 17 гривень). Через годину, продавець закуповує наступну партію кавунів і знову приходить на те саме місце. А проблема полягає в тому, що міліціонер має тільки раз в десять днів оформити на ту саму людину протокол. Тобто виходить, що наша робота в напрямку ліквідації стихійної торгівлі немає сенсу. Крім того, нам катастрофічно не вистачає працівників.

В чому ж проблема? Чому так важко збільшити штат?

На даний момент службу несуть 18 людей. Цього недостатньо, щоб міліціонери могли повністю виконувати свої обов'язки. На кожен ЖЕК розподілені міліціонери муніципальної міліції, вони контролюють роботу ЖЕКу, дивляться, чи вчасно вивозитися сміття, не займається чи хто незаконним будівництвом. Також муніципальні міліціонери виконують інші завдання, які ставляться до дотримання правопорядку. Наприклад, проводять рейди, перевірки спільно із співробітниками ЖЕКів.

Знайти кваліфікованого людини складно, оскільки такої людини, наприклад, з райвідділу міліції ніхто не відпустить. А самостійно людина прийти працювати до нас не може, тому що йому треба пройти атестацію в початковій школі міліції, а таку атестацію можна отримати лише у Вінниці. За час існування нашого підрозділу вдалося з райвідділу «перетягнути» тільки одного міліціонера. Але це зайняло багато часу і сил. Крім того, люди бояться йти до підрозділу муніципальної міліції, оскільки створили його недавно, і немає впевненості, що його незабаром не розпустять

Як міліціонери відслідковують проблеми, які вони мають усунути?

Як я вже говорив у нас по два працівники закріплені за ЖЕКами і кожен з них відпрацьовує свій ЖЕК. Тобто кожен ходить своєю територією і дивиться що де не так. Раніше це було складно, оскільки вони не мали стільки досвіду, тепер їм достатньо пройтися по контролюємій території, щоб легко виявити порушення, а вже після встановити і притягнути до відповідальності осіб які причетні до них.

Чи звичайні мешканці міста можуть звертатися до муніципальної міліції?

Звичайно можуть, і вони звертаються. Але тут інша проблема, люди не завжди добре розуміють призначення муніципальної міліції. Часто звертаються з такими питаннями, які не стосуються компетенції муніципальної міліції. Наприклад, сусід б’є сусідку, дружина з чоловіком сваряться або хтось гонить самогон та інше. А це має ознаки кримінальних порушень, що нас не стосується. Для цього існують інші підрозділи міліції.

Чи задоволені співробітник муніципальної міліції своє роботою та зарплатнею?

Робота тут не складна, але й не зовсім легка. Зарплата залежить від виконання працівниками поставлених завдань. Тобто, я як начальник розподіляю зарплату, хто працює більше той і отримує більшу зарплатню. У нас в місяці 22 робочих дні, за цей період необхідно скласти 12 протоколів – це не так вже й багато. А якщо порівнювати із роботою у райвідділах, там навантаження набагато більше. А зарплатня у нас на кілька рівнів більше, аніж у райвідділах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі