Інтерв'ю

У Житомирській області священик вже 14 років купається в хрещенській воді. ФОТО

20 January 2010, 09:39

 

-          За яких обставин Ви перший раз пірнули у водо- хрещенську воду?

-       Відбулося це тоді, коли укріпилася віра в Бога. А  священиком я став вже у зрілому віці, коли було мені за 40. До цього працював будівельником, машиністом дробильних установок, робочим в театрі. В Бога вірив як всі: час від часу ходив до церкви,переважно тому що докучали головні болі, викликані травмами. Лікарі приписували , звісно, «хімічні» препарати, навіть наркотичної  дії, котрі допомогали зовсім не надовго.

Аж якось житомирський костоправ  Володимир Карнелюк запропонував скупатися в хрещенській воді, саме в північ з 18 на 19 січня. Спочатку сприйняв  ідею без особливого ентузіазму, але вирішив не відмовитися від  пропозиції, котра розцінювалася   на той час як   авантюра, переважно тому, що традиції християнства були забуті.  Коли йшли до ополонки, ще вагався, а як прийшли, помолився, і з твердою вірою увійшов у крижану воду.

-          Чи відчули Ви оздоровчий  ефект   багаторічного купання  саме в цей день?

- Що характерно: якраз того дня, 19 січня, після першого купання, я пішов на курси священиків. Потім щороку саме на Водохрещення продовжив « водяні процедури», і помітив, що  хвороба, на диво, трішки відступила. Принаймні тепер я наркотичних таблеток не приймаю.

До речі, чимало інших знайомих  людей відчули одуження після купання на Водохрещення. Знаю одного молодого священика, онко - хворого, який дотримується «водохрещенської процедури», і  достатньо тривалий час  почувається більш-менш-нормально, декілька жінок з села Тетерівка одужали, на їх думку, тому що купаються також опівночі  з 18 на 19 січня. Проте, не треба робити з цього панацею.

-          Добре, а як  пояснюється одуження  з церковної точки зору? Чи  не диво ?

-          Знаєте, в «наших колах» є така мудрість: якщо поясненню підлягає щось, то це не диво. Православна точка зору:  з 18 на 19 сходить благодать  Духа Святого на воду, який  відповідним чином(благодатно)  діє на  організм, котрий поринув  в крижану купель з вірою.

-          До речі, а які   відчуття, коли   поринув  в крижану купель, і виходиш з неї ?

-          О, це неймовірна ейфорія!. Словами її передати  просто неможливо. Це треба самому спробувати, тоді все  зрозумієш. Ці відчуття  якісь неземні, особливо тоді, коли вилазиш з води, і відчуваєш тепло буквально в кожній клітинці тіла. Власне тому зовсім  не треба пити горілки, як багато хто робить, перед крижаною купелю.

-          Як вважаєте, чи існує загроза захворіти?

-          З досвіду знаю, що зараз вже багато людей купається в цей день, але не чув, щоб хтось захворів. Наприклад, я. В мене немає ніякої системи моржування, але на Водохрещення постійно  купаюсь, і не хворів ще. Можливо цього року   традиція дещо пригальмується з огляду на зростання простудних захворювань, проте прогноз  цей  дуже відносний, тому що віруючі люди все рівно підуть купатись.

 

Особисто у мене страху захворіти немає, але щоразу зявляються сумніви чи зайду. Проте після молитви, без страху заходжу у воду. Саме так буде  й сьогодні.

-          А чи існує якась процедура  «процесу»?

-          Яка там процедура, головне -  зайти у воду. Тричі занурився і досить. Зовсім не обов’язково плавати. Навіть точність часу - 12 годин ночі - відносна.

-          Моржування і купання на Водохрещення – одне  і те саме?

-          Ототожнювати не треба. Як не потрібно й  перетворювати водохрещенське купання  у шоу чи театральне дійство, а така тенденція зявилася останніми роками. Не треба забувати, що водохрещенське купання – це насамперед спілкування з Богом.

-           При якій температурі повітря купатися простіше, а коли складніше?

-           Чим погода морозніша, тим краще. Памятаю, коли купався перший раз, лід тріскався від морозу. Було тоді десь під – 20 градусів. А ось коли вітер, мокрий сніг - ця процедура стає дещо  неприємною.

-           Чи пішов хтось з рідних по ваших стопах, і остання порада читачам сайту.

-          Матушка хотіла якось скупатись, але її весь час щось перебиває. Проте я не наполягаю, нехай сама вирішує купатись її чи не купатись у день сходження Духа Святого.

Стосовно поради. Якщо хтось сумнівається, боїться, пам’ятайте, що все у  руках ваших.  Ставши на кригу, прочитайте «Отче наш», зробіть видих, і сміливо ступайте у воду… Нехай Бог вам поможе.

На фото: от. Костянтин не боїться крижаної купелі, навіть в 12 годин ночі   

Федір Підкопитний

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі