Суспільство

У Житомирській області майже чотири тисячі жінок мають діагноз рак молочної залози

28 February 2011, 09:23

Рак молочної залози впродовж останніх десятиріч займає перше місце серед онкологічної захворюваності жінок. Близько 20 % пацієнток виявляють хворобу у занедбаній стадії. З них 12% гине в перший рік встановлення діагнозу. Щогодини від раку молочної залози помирає одна жінка.

Куди можна звернутися жителькам області для обстеження? При поліклініці обласного онкодиспансеру працює мамологічний кабінет, де усі бажаючі можуть пройти обстеження. Мамологічні кабінети також працюють у Новограді-Волинському, Коростишеві, Коростені, Малині та Бердичеві. В стаціонарі обласного онкодиспансеру діє мамологічне відділення на 40 ліжок для лікування хворих із патологією молочних залоз. Пацієнткам відділення надається комбіноване лікування затверджене Міністерством охорони здоров`я України. Лікування включає в себе, крім оперативного втручання, променеву, гормональну та поліхіміотерапії.

- Променева терапія в онкодиспансері проводиться на базі радіологічного

відділення, що розраховано на 60 ліжок, - розповідає його завідувачка Христина

Іванівна Кричфалушій. – За даними статистики, при різній локалізації онкопроцесу променеве лікування допомагає від 53 до 98 відсоткам хворим. Суть іонізуючого випромінювання – в максимальній ушкоджувальній дії на пухлину та мінімальній ушкоджувальній дії на здорові тканини. Чим раніше виявлено пухлину і розпочато її лікування, тим більша її чутливість до іонізуючого випромінювання, тим нижча вірогідність метастатичних процесів. Пацієнт менше опромінюється і в нього більше

шансів на швидке одужання.

Завідувачка відділення хіміотерапії Оксана Петрівна Суходольська запевнила,

що з появою нових хіміопрепаратів з’явилася можливість ефективно пролікувати

навіть тих хворих, у яких хвороба на IV стадії захворювання. Завідуюча розповіла, що їй відомо багато прикладів, коли хворі на рак молочної залози навіть IV стадії з множинними метастазами в легені та кістки після відповідної терапії досягали більше 4-5 років ремісії захворювання, вели активний спосіб життя.

Лікарі розповіли, що онкодиспансер тісно співпрацює з Товариством жінок, які перенесли РМЗ. Члени товариства психологічно допомагають жінкам, яких мають оперувати, або яких вже прооперовано.

Головний лікар онкодиспансеру Борис Михайлович Гуля повідомив, що сьогодні на обліку в Житомирській області  близько чотирьох тисяч (!) жінок із раком молочної залози. Щороку ця хвороба діагностується в 370-380 представниць прекрасної статі. Отож не дивно, що у коридорах онкодиспансеру людно. Та з першого погляду стає зрозумілим, що лікуватися тут не дуже хочеться. Диспансер вкрай потребує сучасного ремонту та додаткових приміщень.

- Обласний онкодиспансер розрахований на 120 ліжок був побудований в 1964 році, - повідомив Борис Гуля. - Нині в ньому – 240 ліжок, однак й цього замало. Протягом робочого тижня до нас звертається близько 1,5 тисячі пацієнтів! Лікарі змушені приймати по двоє в одному кабінеті. Хворих розміщуємо по вісім осіб в одній палаті!

Управління охорони здоров`я облдержадміністрації по можливості допомагає диспансеру. За його сприяння у минулому році почали опрацьовувати проект нового корпусу диспансеру. Однак коштів не вистачає хоча б розрахуватися за проект та провести його експертизу. Не має коштів на поточний ремонт диспансеру, тож деякі відділення перебувають у жахливому стані.

Щодо фінансування хворих, то це окреме питання. Медикаменти закуповуються для онкодиспансеру за тендером, тобто найдешевші. Вони не такі ефективні, як їх дорожчі аналоги. Однак і це не біда, якби їх закуповували в достатньому обсязі. Лікарі визнають, що в більшості випадків пацієнтам диспансеру доводиться самотужки докуповувати препарати, вартість кожного (!) коливається від 60 до 1500 гривень.

- Якби рак виявляли на ранніх стадіях, то б менше коштів витрачалося б на подальше лікування, - впевнений головний лікар. - Лікування на ІІІ – IV стадії захворювання дороговартісне й малоефективне. Слід сказати, що наші спеціалісти здатні вилікувати практично всі види онкозахворювань. Однак, нерідко жінки вірять рекламі та їдуть лікуватися за кордон. Зрештою вони повертаються назад з величезними боргами й доліковуються вже вдома.

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров'я в Україні, крім

Національного інституту раку, діє 46 онкологічних закладів. Однак, обладнання в них на 90% морально та фізично застаріле. Рівень забезпечення медикаментами для лікування онкологічних хворих у більшості регіонів не перевищує 30% від потреби, тому увесь фінансовий тягар на придбання необхідних ліків лягає на плечі хворого та його родини.

Коли подивишся на усі ці черги в онкодиспансері, на зовнішній вигляд його приміщень, на рецепти ліків, які коштують величезні гроші, то одразу розумієш тих жінок, що не поспішають звертатися по допомогу. І все-таки до лікарів потрібно звертатися, бо іншого виходу у нас немає. Зволікати означає втрачати дорогоцінний час і можливість ВИЛІКУВАТИСЯ! 

На жаль, наша держава в достатній мірі не покриває витрат по лікуванню раку. Рятують ситуацію благодійники. Компанія «Мері Кей (Україна) ЛТД) — один з флагманів добродійного  руху в Україні. З 2005 року компанія фінансує ряд мамографічних обстежень. З 2006 року за сприяння Благодійного Фонду «Здоров'я жінки і  планування сім'ї» та Компанії «Мері Кей» на базі санаторію «Місхор» проводиться безкоштовна (!) реабілітація жінок, які перенесли рак молочної  залози.

 - Більшість жінок впевнені, що рак - це хвороба з фатальним наслідком, - говорить Голова правління фонду «Здоров'я жінки і планування сім'ї», лікар-онколог Галина Павлівна Майструк. - Насправді сьогодні досягнуті великі успіхи в області ранньої діагностики, а це гарантія того, що процес метастазування ще не торкнувся організму. Якщо 30-40 років тому жінкам видаляли груди повністю, то зараз практикують часткове видалення. Лікування дійсно тривале: воно включає і хіміо-, і променеву терапію, і лікування гормонами. Але важливе одне – жінку можна повернути до повноцінного життя.

 Основними методами, які дозволяють вчасно виявити РМЗ:

• самообстеження молочних залоз;

• клінічне обстеження молочних залоз;

• мамографія.

З метою уточнення діагнозу лікар може призначити також інші обстеження.

Самообстеження молочних залоз

Повинно виконуватися кожною жінкою вже від 20 року життя щомісяця, найкраще між

7 і 10 днем циклу, рахуючи від першого дня місячних. Якщо місячні відсутні

(менопауза або вагітність) регулярні обстеження робіть, наприклад, першого дня

кожного місяця. Пам'ятайте, що 80% усіх змін у грудях виявляються самими жінками

при самообстеженні. Якщо виявиться щось підозріле, негайно звертайтесь до

лікаря.

Клінічне обстеження молочних залоз

Виконується медичними працівниками (сімейними лікарями, акушерами-гінекологами

жіночих консультацій, хірургами, онкологами, дільничними терапевтами). У віці

від 20 до 40 років повне клінічне обстеження молочних залоз слід робити

принаймні раз на три роки, а після 40 років та жінкам будь-якого віку з

підвищеним ризиком виникнення раку грудей - щорічно. Під час візиту до лікаря

жінка може порадитися стосовно змін у грудях, виявлених при самообстеженні,

симптомів, на які слід звернути особливу увагу.

Мамографія

Це - рентгенологічне обстеження молочних залоз. Сучасне рентгенівське

устаткування для мамографії дозволяє виявляти злоякісні пухлини розміром до 2-х

мм на доклінічній стадії, тобто тоді, коли пухлина ще жодним чином себе не

проявляє. Першу мамографію слід зробити між 35 та 40 роками життя, вона

розцінюєть­ся як базисна і служить для порівняння з наступними обстеженнями.

Після 40 років жінки повинні робити мамографію кожен другий рік, а після 50

років - щорічно.

Мешканці Житомира та області можуть зробити мамографію у поліклініці обласного онкодиспансеру (м. Житомир вул. Фещенко-Чопівського 24/4. Тел. (0412) 37-94-20.

Якщо ваші рідні готуються до операції з приводу раку молочної залози, або вже прооперовані, необхідну психологічну підтримку, поради з усіх аспектів життя жінки, яка має подібні проблеми, можна отримати у громадській організації «Амазонки» за телефоном (044) 228-50-54, 459-85-47, 419-78-41

Леніна БИЧКОВСЬКА, Олександра БИЧКОВСЬКА 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі