Економіка

Житомирська опозиція каже про тиск на підприємства, податкова відповідає – перевірок стало менше

10 June 2012, 12:15

Державна податкова служба у Житомирській області відповіла на оприлюднену керівником житомирського обласного штабу Об’єднаної опозиції Геннадієм Зубком інформацію про те, що в Житомирській області через податкові служби здійснюється неправомірний тиск на представників опозиції шляхом проведення планових перевірок підприємств, очолюваних представниками опозиційних фракцій в міській та обласній радах.

«Державна податкова служба у Житомирській області інформує, що пріоритетом ДПС України при здійсненні податкового контролю є формування партнерських стосунків з платниками податків. Як зазначив Голова ДПС України Олександр Клименко, державна податкова служба має стати службою сервісною, для чого кількість планових перевірок постійно скорочується.

Про це свідчить і статистика: у 2010 році кількість перевірок в Україні становила 23 тис., в 2011 – 12 тис., а у 2012 році не перевищуватиме 8 тис.

Така ж тенденція спостерігається і в Житомирській області: у 2011 році кількість планових перевірок зменшилась на 330 в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року (заплановано 401 проти 731).

Продовжується тенденція до зменшення кількості планових перевірок і у 2012 році, так за 5 місяців 2012 року заплановано до перевірок 146 суб’єктів господарювання, що на 145 менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а також майже на 60 % менше, ніж за аналогічний період 2011 року проведено фактичних перевірок платників податків з контролю за дотриманням норм законодавства при проведенні готівкових розрахунків.

Головним критерієм відбору підприємств до перевірки є наявність у їх фінансово-господарській діяльності ризиків несплати податків, тобто планові контрольно-перевірочні заходи спрямовуються виключно на підприємства, які свідомо не сплачують або сплачують не в повному обсязі платежі до бюджету, використовуючи схеми ухилення від податків.

При цьому слід зазначити, що згідно ст. 77 розділу ІІ Податкового кодексу України, документальна планова перевірка передбачається у відповідному плані-графіку, про що платник податку інформується за десять днів до перевірки.

Отже, стратегія організації контрольно-перевірочної роботи спрямована перш за все на те, щоб платники податків зрозуміли: податкова служба є помічником підприємця, партнером бізнесу, забезпечуючи зниження податкового тиску та створення сприятливих умов для зростання економіки», - йдеться у повідомленні ДПС у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі