Суспільство

У Житомирі знову заговорили про будівництво хоспісу для онкохворих

16 July 2014, 14:12

 Житомирський обласний онкологічний диспансер спільно з благодійним фондом «Разом до майбутнього» розпочинають проект «Проти болю».

Мета проекту – медична, психологічна, соціальна та духовна допомога невиліковно хворим та побудова хоспісу для онкохворих, -  повідомила на прес-конференції 16 липня директор благодійного фонду «Разом до майбутнього» Ірина Волинська.

«До нас звернулися лікарі Житомирського обласного онкологічного диспансеру, які займаються методиками не тільки лікування раку, а й надання протибольової терапії. У Житомирі є необхідність протибольової терапії, є фахівці, але недостатнє матеріальне забезпечення. Тому сьогодні на першому етапі нашої співпраці ми закупили комп’ютерну техніку та нейростимулятор для проведення блокад периферичних нервів «Стимуплекс HNS 12» вартістю 12 тис. грн. Ми розпочинаємо довготривалий проект «Проти болю», метою якого є інформаційне забезпечення і обґрунтування необхідності протибольової терапії у Житомирській області і головне - побудова хоспісу. Паліативна допомога – це активна всеохоплююча допомога пацієнту, чия хвороба не піддається лікуванню. Контроль болю та інших симптомів, а також соціальних, психологічних та духовних проблем. Метою паліативної допомоги є збереження найвищої якості життя пацієнта до смерті », - розповіла Ірина Волинська.

У Житомирській області щороку від онкопатології помирає близько 2 тисяч людей, - повідомив заступник головного лікаря Житомирського онкодиспансеру з медичної частини Тарас Волков. На кінець 2013 року на обліку установи перебуває близько 26 тисяч онкохворих з усієї області. Щороку реєструється близько 4 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, з них 30% - у занедбаній стадії, і ці хворі помирають протягом першого року.

Тарас Волков та Ірина Волинська

«Хоспісна (паліативна) допомога – це надання спеціалізованої допомоги невиліковно хворим в термінальній (кінцевій) стадії. В області близько тисячі чоловік щороку потребує паліативної допомоги, в Житомирі 300-400 осіб. Це хворі дуже важкі, які потребують не лише медичного догляду (знеболення, промивання ран, мінімальних оперативних втручань), а й соціальної, психологічної та духовної підтримки. Термін їх життя становить від кількох тижнів до кількох місяців, і вони мають піти гідно з життя», - переконаний Тарас Волков.

В Україні працює близько 20 хоспісів, з них у Житомирській області всього один. Це хоспіс Святої Олени в Коростені на 29 ліжок – недержавна установа, що існує за благодійні кошти. Решті хворих хоспісну допомогу надають в деякій мірі в онкодиспансері, в створених на дому стаціонарах, відкриті хоспісні ліжка при районних лікарнях.

Для створення спеціалізованої хоспісної установи у Житомирі не потрібні величезні матеріальні ресурси та армія фахівців, вважає завідувач відділенням реанімації Житомирського обласного онкодиспансеру Михайло Гуля.

«Це буквально 10-15 ліжок при якійсь міській чи районній лікарні. Можна залучати волонтерів, або слухачів інституту медсестринства, які можуть відшліфовувати свої навички на таких хворих. Адже допомога у хоспісі не лікарська, а медсестринська – підняти, помити, нагодувати, зробити ін’єкцію, поставити крапельницю . Є велика кількість релігійних організацій, які хочуть і можуть допомогти, і на духовному рівні теж. Насправді рак - хвороба, від якої не застрахований абсолютно ніхто. Це стосується кожного, і мені хотілось би, щоб ми думали не тільки про сьогоднішній день, а про те, що установа, про будівництво якої йдеться вже не один рік, може колись допомогти небайдужим нам людям», - говорить Михайло Гуля.

Михайло Гуля

Нейростимулятор «Стимуплекс HNS 12» (Німеччина)

В структурі онкодиспансеру працює кабінет протибольової терапії, в якому надається допомога хворим з хронічними больовими синдромами. Це не тільки ракові хворі, а й люди з хронічними головними болями, болями при захворюванні суглобів та внутрішніх органів, кінцівок у хворих на цукровий діабет.  

За допомогою нейростимулятора, переданого три дні тому благодійним фондом, можна більш якісніше надати допомогу хворим з хронічними больовими синдромами. Він дозволяє максимально точно визначити дози і місце введення знеболювальних препаратів. Кабінет протибольової терапії працює більше 16 років, приймає величезну кількість людей – більше 1000 людей за півроку.

«Побудова хоспісу - це не тільки проблема медична, це проблема соціальна. Люди з хронічним больовим синдромом (ХБС) – це тягар, як би це грубо не звучало, не лише для держави, а для членів сім’ї. Коли 2-3 покоління людей мешкають в одно-двокімнатній квартирі, в якій є раковий хворий, то це дуже важко психологічно - дивитися, як людина мучиться, доглядати за нею і розуміти, що цій людині уже нічим не допомогти. Це відволікає людей від роботи, або примушує іти у відпустку за свій рахунок. У хоспісі з близьких онкохворої людини знімається величезний тягар, натомість вчасно і у повній мірі надається вся необхідна допомога, в тому числі й знеболення наркотичними анальгетиками. Ми досить часто виїжджаємо на квартиру, надаємо допомогу, знеболюємо, ставимо епідуральні катетери, вчимо знеболювати. Але це не те, що ми маємо робити для такого міста, як Житомир», - говорить Михайло Гуля.

І Тарас Волков, і Михайло Гуля переконані, що допомога у майбутному хоспісі повинна надаватися цілком безкоштовно.

«Проблема побудови хоспісу у Житомирі то піднімається, то затихає протягом останніх років. Люди не замислюються, доки ця проблема не зачепить їх самих або їхнього близького родича. Цією прес-конференцією ми хотіли сказати, що маємо бажання спільно з онкодиспансером, благодійним фондом, громадськими організаціями, державними установами зробити реальні кроки щодо створення хоспісу у нашому місті. Від влади області потрібне лише приміщення та фінансове забезпечення персоналу, який буде там працювати», - підсумувала Ірина Волинська.

Учасники прес-конференції повідомили, що кошторис установи не переглядався з часів мера Віри Шелудченко. На той час називалася сума у межах 2-3 млн. грн.

Крім того, вже десь 20 років стоїть питання будівництва нового корпусу обласного онкологічного диспансеру, у складі якого планувалось відкриття хоспісного відділення.

Як повідомляв Житомир.info, питання будівництва хоспісу намагалися вирішити ще у 2008 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі