Події

У Житомирській області більше 200 військових проходять по справах про дезертирство, - прокурор

4 December 2014, 13:08

У Житомирській області більше 200 осіб проходять по справах про дезертирство або самовільне залишення військових частин.

Про це Житомир.info розповів Житомирський прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Валерій Кривонос.

«Нами розпочато провадження у більш ніж 160 випадках, більш ніж 200 осіб по цих провадженнях проходять за фактами дезертирства або самовільного залишення військових частин», - сказав Кривонос.

Прокурор пояснив, що дезертирство – це коли людина йде, щоб більше не повертатися, а самовільно залишив – це коли йде, але думає повернутися. Житомирська військова прокуратура займається тільки злочинами, вчиненими на території Житомирської області.

«Якщо наші військовослужбовці тікають з інших областей і приїжджають сюди, то ми ці справи не розслідуємо, розслідує відповідно прокуратура Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської областей. Наскільки я знаю, там подібних справ більше в рази. Якщо не рахувати області, де проводиться АТО, то в нас один з найбільших показників, або навіть і найбільший, бо на території Житомирської області найбільша кількість військових частин. Серед формувань найбільше тих, хто залишив військову частину, у 30-й та 26-й бригадах, але на першому місті Бердичів, 26-а – більше 60 справ зараз в провадженні. У 95-й набагато менше, але теж є», - повідомив військовий прокурор.

Він вважає головними причинами дезертирства бідність, соціальну невлаштованість та нерозбірливість воєнкоматів під час проведення мобілізації.

«В кінці 2013 року воєнкомати скоротили майже під «нуль», і тут їм треба робити мобілізацію, вони були до цього не готові і брали вже без перебору. Здоров’я ніхто не перевіряв, матеріальний стан, брали того, кого легше взяти, а легше взяти частіше всього незахищеного, бідного. Були чутки, що воєнкоми брали хабарі (щоб не призивати), у нас навіть була одна справа, але не вдалося довести, ми були близько, а він в останній момент «зіскочив», хтось йому сказав», - розповів Валерій Кривонос.

Прокурор зазначає, що необхідно піднімати «планку репресій», тобто рівень покарання за самовільне залишення частини, щоб суспільство розуміло – так робити не можна. Цього вимагають і командири військових частин.

«Ми цю планку поступово піднімаємо, і зараз наша позиція в судах буде про те, що тільки реальне позбавлення волі або арешт. По статті 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби) Кримінального кодексу України у мобілізованих кримінальна відповідальність наступає, коли він залишив частину строком більше ніж на 10 днів – це частина 2 статті (максимальне покарання – позбавлення волі на строк до 3 років), і більш серйозна кримінальна відповідальність, це коли строком більше ніж на місяць – це частина третя, карається позбавленням волі від 2 до 5 років. А вже дуже багато людей, які більше ніж місяць гуляють», - сказав прокурор.

Кривонос пригадав ситуацію з бійцями 30-ї Новоград-Волинської механізованої бригади, які у серпні самовільно залишили свої позиції в зоні АТО, біля села Степанівка.

«Сьогодні на Новоградщині «блуждає» до тисячі людей, які не хочуть служити, які втекли звідти, по ним розслідується справа в іншій області. Кілька сотень бійців живуть в Новоградщині, в основному п’ють горілку і розказують, що вони воювали. Я їздив в частину, пробував їм роз’яснити свою позицію, і за результатами перевірки ми внесли в реєстр справу про бездіяльність військової влади, яка призвела до дезертирств. Вони всі говорили, що командири неналежним чином командували, вони не знали, куди бігти, і тому побігли додому. Зараз ця справа розслідується прокуратурою Південного регіону. А людям я тоді говорив: саме краще, що ви можете зробити – йдіть в частину і служіть, ви призвані і ви військовослужбовці, іншого шляху немає. Якщо щось сталося, ти вже втік, то вернись назад і тобі вибачать, продовжуй служити», - сказав Валерій Кривонос.

Нагадаємо, житомирські активісти вимагали відставки військового прокурора, який не оголошує підозру про злочин директору Житомирського бронетанкового заводу Сергію Бутенку. Читайте інтерв’ю з Валерієм Кривоносом про зберігання військової техніки на бронетанковому заводі, результати перевірок, відчуження майна підприємства та судові справи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі