Інтерв'ю

Вторинне житло в Житомирі з літа подорожчало в гривнях на 26-30%, в доларах ціни майже не змінились, - ріелтор

18 December 2014, 14:58

 Напередодні Нового року традиційно підводяться підсумки. Про тенденції ринку нерухомості протягом останніх трьох місяців ми розмовляли з головою громадської організації «Житомирська ріелторська палата» Валерієм Зайченком.

- Що відбулося з цінами на нерухомість за останні місяці 2014р.?

- Нерухомість продовжила дорожчати в гривневому еквіваленті. Ціни в доларах  фактично не змінились. Так, 1-кімнатна «хрущовка» в кінці листопада коштувала в середньому вже 437610 грн.(квадратний метр – 14587грн.), подорожчання склало 26% порівняно з серпнем поточного року. Вартість 1-кімнатної квартири в 9-поверховому будинку склала в середньому 482880 грн.(1 кв.м – 12707 грн.). Подорожчали також 2 та 3-кімнатні квартири. Аналогічна ситуація спостерігається і на первинному ринку. Тут ціни зросли у гривнях ще більше – на 35%. Вартість одного квадратного метра склала 9800-15000 грн. в залежності від площі житла, поверху та інших факторів. Чим пояснюється постійне подорожчання житла у національній валюті. Головний фактор – дефіцит затребованого житла в місті, другий – зняття з продажу об'єктів (в межах 30%), третій – постійна девальвація гривні, наступний – неможливістю придбати житло в кредит. Крім цього, подорожчали будівельні матеріали, що вплинуло на ціну на первинному ринку.

- Пам'ятаю, свого часу перед Новим роком спостерігалося традиційне пожвавлення ринку. Як зараз?

- Покупець в очікуванні. Операції купівлі-продажу відбуваються переважно тоді, коли вони просто необхідні для продавців і вигідні при цьому для покупців. Що це означає? Це той випадок, коли людині треба продати житло у зв'язку з якимись життєвими обставинами. Тому людина не може довго чекати, не «стоїть» на ціні, торгується. Такі випадки стали далеко не поодинокими. Пояснення – різні. В тому числі не виключена міграція житомирян в інші регіони України і за кордон. Це явище явно не позитивне, тому що відбувається відтік капіталу з нашого регіону.

- До речі, про мотивацію продавців і покупців: перші хочуть продати чим дорожче, другі купити чим дешевше. Як знайти справедливу ціну, та ще й тоді, коли багато ріелторів думає тільки про свою вигоду (прагне заробити чим більше), а не про вирішення проблеми клієнтів?

- Таке справді існує. Різна мотивація та непорядність багатьох ріелторів – одна з головних проблем ринку нерухомості Житомирщини. Якщо  за таких обставин відбувається купівля-продаж, тоді виходить не зовсім реальна ціна об'єкта. Без ріелтора продавець і покупець дуже рідко знаходять консенсус. Якщо відбувається операція купівлі-продажу без допомоги ріелторів, то якась сторона, як правило, почуває себе обманутою. З практики видно, що тільки професійний порядний ріелтор здатний встановити справедливу ціну. Тоді обидві сторони залишаться задоволені.

- Торкнемося ще однієї проблеми Житомира: скандального будівництва на розі вулиць Київська і Театральна. Як думаєте, що там доцільно збудувати?

- На мій погляд, дуже добре що відбулося громадське обговорення цієї проблеми. Що я бачу за адресою Київська, 6? Житловий 10-поверховий будинок. Зручне місце, елітний район. Але  для спорудження багатоповерхівки потрібно отримати згоду мешканців навколишніх жилих будинків. Майданчик доцільно розширити, тоді з'явиться місце, наприклад, для паркінгу та інших об'єктів інфраструктури. Житловий будинок був би дуже корисним міській владі, якій можна було б передати  взаємовигідно на баланс  частину квартир й таким чином зменшити чергу на житло( а черга ця буде збільшуватися у зв'язку з соціальними програмами для родичів загиблих та інвалідів в АТО). А щоб увіковічити пам'ять загиблих героїв можна розбити невеликий сквер, прямо на будинку встановити меморіальну дошку з їх іменами.

- І на завершення загальне питання: нещодавно в Києві відбувся національний форум щодо нерухомості. Про що там говорилось?

- Дійсно, 5 грудня в Києві відбувся Національний форум щодо нерухомості, участь у якому взяли представники 12 регіонів. Ріелторське товариство, не дивлячись на складну політичну та економічну ситуацію в країні, традиційно зібралось в столиці та обговорило актуальні питання ринку: цінова політика, інвестиційний клімат в Україні. Актуальним нині є питання професійного навчання ріелторів, так як на законодавчому рівні нині ініціюється вимога для ріелторів мати  відповідну вищу спеціальну освіту. В разі прийняття цієї ініціативи, для фіскальних органів може виникнути широке поле діяльності, тому що фактично всі ріелтори не мають спеціальної освіти. Актуальним є також питання ліцензування ріелторської діяльності. Тема дискусійна, тому що в одних країнах ця діяльність ліцензована, в інших – ні. Оптимальний варіант для України – саморегулююча організація.  І наостанок, користуючись нагодою, хочу привітати читачів з довгоочікуваним Днем Святого Миколая! Не знаю, наскільки Ви були чемними, але впевнений, що Миколай не обмине Вас зі своїми подарунками, в тому числі і власним житлом. Сподіваюсь, Святий Миколай зробить Ваше життя кращим і веселішим.

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі