Інтерв'ю

Житомирянин Роланд Мікіані: Треба негайно створити на телебаченні проект із викриття російської пропаганди

25 January 2015, 11:44

Грузинсько-український інформаційник, який живе у Житомирі, в ексклюзивному інтерв’ю Житомир.info розповів про інформаційну війну Росії проти України, «диверсійні підрозділи» Путіна – розповсюджувачів проросійської преси, а також про те, як викорінити «шизофренію» в «українських совків» та чому сам Президент має презентувати нове Міністерство інформаційної політики.

Нагадаємо, Мікіані – відомий український блогер з майже чистою вимовою, спецкор в Україні інтернет-видання «Грузія online». Він народився в Сухумі. Приїхав в Україну 18 років тому, після війни в Абхазії. Нині мешкає в Житомирі, разом із дружиною-українкою виховує сина.

Роланд майже15 років займається вивченням проблем інформаційної безпеки України та Грузії. Він вважає, що Росія багато років веде тотальну однобічну інформаційну війну проти України, щоб позбавити українців відчуття окремості. А допомагають Росії українські телеканали та інші ЗМІ, які транслюють російські серіали і новини.

«Україна програла інформаційну війну сучасній Росії саме тоді, не створивши свій інформаційний простір, незалежний від Кремля, незалежний від московського "культурологічного" середовища. Тому що, виявляється, в принципі, зараз ми вже розуміємо, що дійсно це головне. Від нього йде все інше: економіка, політика, і так далі. Це як в Біблії: "Спочатку було слово"- ось тобі і відповідь.

Що робити? Якщо проти тебе вже зараз ведеться така от надмасштабна інформаційна війна, і якщо проти тебе ведеться не просто інформаційна війна (це ж Геббельс відпочиває, як то кажуть). Проти України ведеться не інформаційна війна, це війна в інформаційному просторі. Війна в просторі свідомості людей, величезної кількості людей, мільйонів: Крим, Донбас, ці всі, скажемо відверто, "совкові" мешканці України. Вони 15 років безперервно, як Путін захопив увесь цей простір, і створив свої ці, назвем так, "ОРТ" загальним словом. Україна ж нічого не зробила, щоб припинити потрапляння в Україну цього, вибачте на слові, "інформаційного лайна", це ж не було припинено. І ось тобі відповідь, ось тобі результат. Чому так різко мільйони мешканців України раптом за Росію, за Путіна: "Путін, введи війська". Це не тому, що за день розповіли страшне про Україну і зазомбували. Їх зомбували 15 років. 15 років тому Україна дозволила путінським антиукраїнським медіапродуктам, телепродукції, потрапляти в Україну. Всі ці серіали про "героїв НКВС", "Дев'ята рота"...

2006 рік... Здається, тоді Ющенко придумав в листопаді на День пам'яті голодомору, 26-го, здається, коли немає ніякої війни, все нормально, у нас з Росією все супер, все добре ніби. І тут ввечері Україна запалює свічки на пам'ять Голодомору, все ніби нормально, скорботний день, люди йдуть до пам'ятників, все таке, канал ICTV показує хвилину мовчання, свічка в куточку телеекрану... Все ніби супер, український канал. Закінчується хвилина мовчання, іде кілька хвилин реклами, і тепер - чергова серія якогось серіалу російського про НКВС. Це нормально? Тепер у мене питання до Віктора Пінчука і керівництва каналу ICTV: Коли сьогодні Пінчук в Давосі і щось там: "От я запропонував присутнім вшанувати пам'ять загиблих на Майдані". А я питаю: "Пане Пінчук, а ви совість маєте взагалі? Ваш канал що показує досі? Вже не 2006 рік мирний, уже росіяни вбивають українців, і ви, єврей український, і росіяни вбивають українських євреїв на фронті, то ви рекламуєте російську телепродукцію, ви в своєму розумі взагалі? Ви ворог України?"- от у мене до Пінчука питання. Ви, як в тому анекдоті: "або штани зніміть, або хрестик вдягніть". То якщо ви захищаєте в Давосі Україну, кажете "я запропонував присутнім вшанувати пам'ять Небесної Сотні", то ви ніби патріот український, а як же ваш телеканал показує абсолютно антиукраїнську російську телепродукцію. Це шизофренія. Ви хворий, чи що? Може, вас до лікаря? Може, вашу родину Путін взяв у полон і тримає в Москві, в "Луб’янці"? І от він змушує вас показувати російську телепродукцію? Це ж просто позамежні речі.

Газета "Вєсті". Ніби там СБУ щось розслідувало, ніби обшук робило, і що? Газета "Вєсті" вільно розповсюджується в Києві, будь ласка. А українці ж такі ліберали, такі добродушні: вони будуть роками констатувати факт, і правильно констатувати, ставити діагноз правильно, але нічого не роблять у фізичному просторі, щоб припинити цю проблему, щоб її вирішити. Ну так не можна, люди. У мене до вас питання, до людей: 1942 рік. Москва, Лондон, Вашингтон - країни коаліції антигітлерівської. Якщо б у Лондоні, або тим більше в Москві, Вашингтоні, люди побачили, що стоїть якийсь американський громадянин і всім біля зупинки роздає німецьку фашистську, нацистську газету, що б люди зробили з цим? Я ж кажу про демократичний Лондон і Вашингтон. Демократичний американці і британці порвали б його на шматки. Він би живий звідти не вийшов. Ось вам і порада. Люди, ви що робите взагалі? Ви хочете, щоб завтра Донбас був тут? Завтра щоб всі ці вибухи були тут? Люди ж реально у стані тварин. Ця людина, яка бере газету "Вєсті", абсолютно введена в стан тварини. Вона ж абсолютно не розуміє, що відбувається. Їй же треба пояснити. То зробіть тоді ви щось, ну. Ну от ви бачите, що там то продають газету “Вєсті ”. Організуйте кілька молодих дужих хлопців. Підходять то тих, хто там це робить, і так їм на вушко: “Так, зараз ми вилучаємо весь цей тираж. Завтра якщо побачимо - переламаємо вам ноги”. Все, ось так треба. А як, слухай?

Люди, які розповсюджують, оті от прості люди, “ Вєсті ”, вони солдати Путіна. Це путінський диверсійний підрозділ. Просто самі вони це не розуміють, самі вони нещасні люди, їм там дали по 100 гривень. Це зрозуміло. Але по суті, це диверсійний підрозділ Путіна. Рядовий состав.

Вони ж не агенти культурної Європи, да? Вони агенти абсолютно брутального монстра такого, держави під назвою “Мордор”. Скажи, от ти орка бачив у фільмі? Ти з орками як будеш розмовляти? От уяви собі, орки створили в Києві газету “Вєсті”. І стоять орки такі там. І ти що з ними будеш? “Припиніть, будь ласка. Як тобі не соромно?”. Ні, ну, йо ма йо. Кувалдою по пиці - і все.

А українці що роблять? Українці мені кажуть, що.. малюють цей фотошоп, що Москва це Мордор. Що росіяни це орки. Це правда. То що ж ви з орками розмовляєте політкоректно?

Ви нормальні люди взагалі? Це те ж саме, щоб зараз на фронті, коли йде навала цих москалів і зарази цієї ДНРівської, то наші солдати не стріляли по ним, а так попереджувальний в повітря і “Припиніть! Як вам не соромно!? Ви ж несправедливо на нас наступаєте.”

От зараз так роблять українці в Києві по відношенню до диверсійних медійних формувань, таких як “ Вєсті ” і т. д.

Якщо сама Україна і влада каже, що інформаційна пропаганда і ледве не більш страшніша, ніж військові дії, тоді чому ж  влада нічого з цим не робить? Чому влада не педалює цю тему?

От у нас дивуються, як же після всього цього люди проголосували за “Опозиційний блок”, тобто “Партію регіонів”. Так люди, чого ж ви дивуєтесь? Рік пройшов після Майдану, і наше телебачення не створило жодного медійного проекту, який би пояснював цим совкам, що взагалі відбулося. А що взагалі відбувалося усі 23 роки незалежності? І проти чого піднявся Майдан? Вони ж нічого не знають.

От зараз створили Міністерство інформаційної політики. Так от якщо мій дорогий Юрій Стець хоче, щоб це Міністерство запрацювало так, як задумано, то йому треба організувати роботу цього Міністерства абсолютно як от працюють добровольці-інформаційники вже давно. Взяти цих добровольців-інформаційників на роботу в це Міністерство. Я спеціально називаю інформаційників, а не блогерів, бо “блогер” - це трошки звужено.

Міністерство повинно вбирати з цього суспільства поради, якісь там креативні рішення, як боротися з цією російською навалою. І тоді воно буде працювати. Зменшити «совко вість» в міністерстві. Бо всі інші міністерства совкові.

Організувати роботу так, щоб це міністерство стало найкращим Міністерством в Україні. Це мені просто треба їхати в Київ і з ним про це розмовляти. Для цього багато чого потрібно сказати.

Обов’язково цьому Міністерству потрібна підтримка на рівні держави. Обов’язково президент повинен зібрати, це вже я потім розкажу, сам президент. Було б краще, щоб він сам зробив якусь презентацію цього Міністерства. Тому. якщо ми кажемо, що ледве чи не головним, що робиться проти України - це інформаційна агресія, то, мабуть, якось один раз президент повинен про це сказати. Серйозно, зібрати якусь прес-конференцію з послів західних і західних медіа, і щоб темою було тільки це.

Юрій Стець повинен в режимі пожежі, буквально, не чекаючи нічого, створити кілька медіапродуктів таких, телевізійних, які б буквально покривали 2 напрямки - один пояснює абсолютно всім «совкам» українським ( у нас же совки). Всі, хто за Росію і за Путіна, це «совки». Треба речі називати своїми іменами. Так от, треба  створити медіапроект, який би пояснював совкам українським, які в Харкові живуть, в Одесі, Миколаєві. Люди, от коли ви були незадоволені усим, було погане життя, зарплата, чиновники та корупція. Так от Майдан був саме проти цього.

Дорогий мій Юрій Стець, не треба думати, що народ розумний. Не розумний народ. Тим більше, українські «совки». Ну коли все це зрозуміємо вже?

Про що ми кажемо? Саакашвілі теж думав, що народ розумний. “Ми зробимо реформи, вони все побачать і все буде добре.” Ніфіга. «Совок» - це така от істота homo erectus (людина прямоходяча), вона буде користуватися результатом реформ, вона буде користуватися гаджетами всілякими, але абсолютно не буде розуміти, звідки взялися всі ці штуки гарні і хто причина того, що щось є гарне. Реально, людям потрібно розжувати все і пояснити.

Обов’язково треба на телебаченні, на 5-му каналі створити проект, це просто негайно. Робоча назва “Викриття російської пропаганди”.

Цей проект, в суботу, в прайм-тайм годину-півтори треба, щоб ця передача працювала. Повністю присвячується розкриттю російської пропаганди. Більше ніяк. Це ж елементарно. Добровольці вже все зробили - “Стоп-фэйк” є такий проект, я от щось роблю, на Цензор.нет багато чого є, Юра Шрайк, фейсбукери, блогери.

От про цю жінку вчора в Донецьку, то вона поранена з Волновахи, то вона там морозиво продає біля цього тролейбусу. Тобто, у Юри все є. Тільки створи цю передачу і пусти у суботу, обов’язково в прайм-тайм, і пустити це на національні канали».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі