Влада

Облрада просить повернути Житомирському агроуніверситету незаконно відчужене навчально-дослідне господарство

24 March 2015, 10:07

 Депутати Житомирської обласної ради просять Міністерство освіти і науки України, Міністерство аграрної політики та продовольства України повернути у структуру Житомирського національного агроекологічного університету ДП «Навчально-дослідне господарство "Україна"».

Відповідне звернення було прийняте на тридцятій сесії обласної ради шостого скликання 19 березня 2015 року та опубліковане на сайті облради.

«Житомирський національний агроекологічний університет сьогодні залишився єдиним в Україні вищим аграрним навчальним закладом, який не має власного навчально-дослідного господарства. Це надзвичайно негативно відображається на якості підготовки фахівців практично усіх спеціальностей, які навчаються в університеті. Протягом 2012-2015 рр. університет неодноразово звертався до Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням розглянути цю проблему та повернути в структуру університету Державне підприємство «Навчально-дослідне господарство «Україна», яке свого часу було незаконно відчужено. Проте питання так і не було вирішено. Натомість, у листопаді 2014 року назву підприємства змінено з «Державного підприємства «Навчально-дослідне господарство «Україна» Державного агроекологічного університету» на «Державне підприємство «Дослідне господарство «Україна», - йдеться у зверненні.

На вимогу Мінагрополітики України було надано техніко-економічне обґрунтування використання земель господарства, технологічні карти вирощування окремих культур, згоду трудового колективу ДП «ДГ «Україна» на входження підприємства в структуру університету. Однак і після цього питання не було вирішене.

«На сьогоднішній день діяльність підприємства повністю не відповідає статусу дослідного господарства, оскільки на ньому не працює жоден науковець, не проводяться  дослідження. Натомість, частина підприємства орендується комерційною структурою, яка нераціонально та екологічно небезпечно використовує землі господарства з метою власного збагачення», - наголошується у зверненні.

Житомирська облрада просить посприяти у вирішенні питання щодо повернення у структуру ЖНАЕУ дослідного господарства.

«Позитивне вирішення цього питання створить можливість формування на базі зазначеного господарства модельного для зони Полісся України підприємства, на якому будуть відпрацьовуватися сучасні технології органічного виробництва, вирощування енергетичних та ряду нетрадиційних культур, забезпечуватиметься підготовка та перепідготовка фахівців для аграрного сектору економіки. Все це сприятиме зміцненню іміджу Житомирщини як лідера органічного руху України, стимулюватиме розвиток аграрного сектору області, забезпечуватиме підвищення його конкурентоспроможності на внутрішньому та зовнішньому ринках аграрної продукції», - вважають народні обранці.

Як повідомляв Житомир.info, на зустрічі зі студентами та викладачами ЖНАЕУ 22 січня міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко говорив, що 80% земель, які мали б використовуватися для проведення наукової діяльності, зайняті бізнесовими проектами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі