Місто

Через новий законопрект деякі житомирські підприємці вимушені припинити продаж пива

8 July 2015, 11:09

З 1 липня в Україні в силу вступив закон, що прирівнює пиво до алкоголю.

Виробництво і торгівля пивом підлягає ліцензуванню на загальних підставах, передбачених для всіх алкогольних напоїв. Закон був прийнятий ще наприкінці 2014 року, та деякі підприємці Житомира досі не оформили ліцензію і продовжують торгувати пивом.

Начальник управління контролю за обігом підакцизних товарів розповідає: ліцензії на продаж алкоголю видаються швидко і потребують мінімальної кількості документів, а на тих, хто продовжує торгувати пивом без ліцензії, чекають штрафи.

«Надходить інформація до органів податкової служби з інших організацій, з громадських організацій, від фізичних осіб. На підставі розгляду цих звернень ми проводимо фактичні перевірки. До таких суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції в розмірі від 17 тисяч гривень. Один такий факт уже задокументовано, і матеріали направлені до інспекції для застосування фінансових санкцій. Саме по пиву»,- розповідає начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Житомирській області Роман Корнійчук

Відповідно до закону, для торгівлі пивом, крім ліцензії вартістю 8 тисяч гривень, необхідно придбати також реєстратор розрахункових операцій.

Продавці скаржаться: багато підприємців не можуть собі дозволити придбати і ліцензії, і касові апарати, тож будуть вимушені припинити продаж пива.

«Ми не будемо робити. Я ж кажу: допродуємо і все. І то вже одну полицю прибрали, це два холодильники залишилось. Якби тільки ліцензію - то без питань. А так, з касовим, нема за що. Дуже багато людей буде закриватися. Навіть самі агенти кажуть, що в день по дванадцять точок поуходило»,- розповідає продавчиня.

Податківці кажуть: про нарікання на новий законопроект з боку підприємців знають, але законодавча ініціатива виходила від Верховної Ради, і місцевим органам влади лишається лише контролювати дотримання закону.

Зміни у податковому законодавстві вплинули і на виробників пива, зокрема Житомирський пивзавод не зміг придбати ліцензію і був вимушений призупинити роботу.

«Житомирський пивзавод призупиняє діяльність, тому що виробники повинні  мати оптову ліцензію, щоб реалізовувати свою продукцію, яка коштує півмільйона гривень. Для житомирського пивзаводу ця сума виявилася непідйомною, тому що у них незначні обсяги виробництва і реалізації, і житомирський пивзавод призупинив свою роботу»,- розповідає начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Житомирській області Роман Корнійчук.

У податковій розповідають: перевірки торгових точок на наявність ліцензії здійснюються і на основі звернень з боку громадян, тож просять житомирян бути пильними і при виявленні фактів незаконної торгівлі пивом повідомляти про них органам влади.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі