Події

Підозрюваний у вбивстві Олександра Жадька впливає на слідство і використовує сумнівні докази – впевнені родичі загиблого

6 August 2015, 17:59

5 серпня у Житомирському районному суді відбулося чергове засідання по справі вбивства Олександра Жадька, яке сталося в селі Зарічани 11 липня 2014 року. Судовий процес продовжується з грудня минулого року, наразі досліджуються докази сторін. Журналістам Житомир.info вкотре відмовили у проведенні відеозйомки у залі суду, попри те що судове засідання було відкритим.

Брат вбитого Юрій Жадько розповів, що до матеріалів справи долучили відеодокази, згідно яких підозрюваний під час вбивства знаходився в магазині матері. Родич загиблого зауважив, що відеодоказ було отримано з численними порушеннями:

«Відбулося чергове судове засідання по справі вбивства мого рідного брата Жадька Олександра. Хочу нагадати, що на минулому засіданні, яке відбулося в травні, стороною обвинувачуваного була надана експертиза, яку вони провели в березні на рахунок того, що обвинувачуваний знаходився в час, коли вбили мого брата в іншому місці. Ця експертиза була зроблена приватною фірмою. Відповідно, прокурор за цей проміжок часу до сьогоднішнього засідання звернувся до Міністерства юстиції, до Київського національного судово-експертного інституту, так званому КНДІСЕ, де у запиті було чітко вказано, чи мала право така приватна установа робити дану експертизу, чи мали право дані експерти робити цю експертизу. В листі-відповіді Міністерства юстиції і в листі-відповіді від КНДІСЕ чітко було вказано, що дана приватна особа, в даній частині - експерти Попов і Лозков, які були вказані в експертизі, яку надала сторона обвинувачуваного, не мали права проводити дану криміналістичну експертизу. Так як вони в той період, коли проводили цю експертизу, не являлися працівниками державної експертної установи і в одного з них навіть було вилучене кваліфікаційне свідоцтво на право здійснення експертної діяльності. Тобто, вони на свій розсуд і бажання вирішили, що мають право проводити таку експертизу.

До речі, вилучення даного доказу відбувалося з порушеннями. Сторона обвинувачуваного в особі адвоката, його матері та сестри вилучали даний відеозапис, розписувались в протоколі. Тобто всі зацікавлені особи в даному вилученні були там присутні, що забороняється законодавством. І саме відеозапис і носій, відеореєстратор, знаходяться на магазині рідної матері обвинувачуваного. Тобто, взагалі смішно. Мають магазин, мають комп’ютерну техніку, відеокамери. І, відповідно, однозначно сумнів в тому, що наскільки правдивою є інформація. Однозначно мати зробить все для того, щоб будь-якими шляхами виправдати сина, і буде цьому сприяти. Відповідно, і в законодавстві є таке, що зацікавлені особи не мають брати участь у вилученні доказів, чи наданні доказів і адвокат не має права розписуватись у протоколі вилучення цих доказів.

Однозначно даний обвинувачуваний впливає на слідство. Він змінює покази, він вже тричі змінив покази. Вперше він давав покази на досудовому слідстві: він казав, що був на місці злочину, але займався іншими справами, шукав у тому місці загублений гаманець. Потім він казав, що не був там, він був з матір’ю цілий день на базарі - купували їсти для батька, в якого на наступний день був ювілей, а в третій раз він взагалі був не на базарі, і не в тому місці – він був у магазині матері, де відбувалася відеозйомка і бралися ці докази. Ще цікаво, що вбивство відбулося 11.07.2014 року, в цей зазначений час, а вилучали це відео з магазину в березні, і в квітні надавалося для  проведення експертизи. Тобто близько 8 місяців: який носій може витримати таку кількість запису і все таке інше. Тобто, дуже багато питань», - розповідає брат загиблого Юрій Жадько.

Прокурор у кримінальному провадженні Олександр Божко розповідає: докази дійсно були отримані з порушеннями, але вилучити їх з матеріалів справи вже неможливо:

«Дійсно, на мою думку, як прокурора у кримінальному провадженні було допущено ряд порушень, у тому числі під час отримання, тобто вилучення даного накопичувача, а також під час проведення самих експертиз. У зв’язку з чим під час проведення попередніх судових засідань мною, як прокурором у кримінальному провадженні, зідно частин 2 та 3 статті 89 Кримінально-процесуального кодексу України заявлено письмові клопотання про визнання доказів недопустимими, наданих стороною захисту з підстав очевидної недопустимості, однак у задоволенні даних клопотань судом було відмовлено. Під час попередніх судових засідань судом було прийнято рішення про долучення даних доказів до матеріалів кримінального провадження, а тому їх неможливо вилучити з вказаних матеріалів, однак варто зазначити, що стороною обвинувачення на судових дебатах буде зорієнтовано суд на визнання недопустимими вищезазначених доказів захисту», - каже Олександр Божко.

Родичі загиблого сподіваються, що суд надасть цим доказам коректну оцінку і визнає сумнівні докази недопустимими.

Як повідомляв Житомир.info, 11 липня 2014 року в орендованому будинку в селі Зарічани Житомирского району жорстоко вбили 43-річного чоловіка – підприємця Олександра Жадька. Через три неділі після вбивства міліція затримала підозрюваного. Ним виявився 30-річний житель Житомирської області. Майже 2 місяці він перебував під вартою, але 26 вересня Корольовський районий суд Житомира прийняв рішення, яким дозволив затриманому внести грошову заставу в 200 тыс. грн. і вийти на волю. Прокурор двічі вносив подання про зміну підозрюваному запобіжного заходу на перебування під вартою, але суд їх щоразу відхиляв. На судових засіданнях по даній справі свідки почали змінювати свої покази. Родичі загиблого вважають, що розгляд справи навмисне затягують.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі