Влада

У Житомирі Іван Гілета розповів, де друкують підпільні акцизки і що роблять з конфіскованою горілкою

30 September 2015, 17:28

Податкова міліція не причетна до розподілу конфіскованого майна, - запевнив журналістів начальник податкової міліції Житомирської області Іван Гілета 30 вересня.

«З початку року з метою відшкодування завданих державі збитків та забезпечення можливої конфіскації майна у 80 кримінальних провадженнях накладено арешт на суму майже 31 млн грн. Це в основному алкогольні напої, підакцизна група. Суд вирішує: або воно йде в дохід держави, або, якщо це фальсифікований алкоголь, і він не відповідає вимогам – спирт, горілка, - це майно йде на переробку. З нього роблять омивачі для скла і таке інше. Тобто, конфісковане майно по кримінальних провадженнях ми не реалізовуємо, воно потім йде на виконавчу службу. Податкова міліція не має до цього ніякого відношення. Десь воно і добре, що його від нас забрали, бо тепер немає спекуляцій і ніяких лазєйок, щоб казали, що податкова міліція причетна до реалізації якогось майна по заниженій вартості», - сказав Гілета.

Він також розповів, що українські спиртзаводи продовжують випускати подвійну продукцію – зі справжніми та підробними акцизними марками.

«І в Україні є типографії, і з Туреччини привозять. Турецька марка дуже гарно підроблена, її важко відрізнити. У нас є спеціальний підрозділ, чиї спеціалісти на око бачать, яка марка підробна. Ми робимо закупки, спеціаліст робить висновок про справжність марки. Встановлюємо мережу, в яку надійшли ці марки, реєструємо кримінальне провадження, беремо санкції на обшуки і вилучаємо фальсифікат», - розповів керівник податкової міліції.

З його слів, з початку 2015 року в області вилучено з незаконного обігу алкоголю на 6 млн грн. Деякі партії фальсифікату, за результатами аналізу, повністю відповідають вимогам за своїм складом, на них просто «ліві» акцизні марки.

На запитання, чи грішать підпільною продукцією житомирські спиртзаводи, Гілета відповів:

«Мене це питання теж цікавить, тому що по інших областях ми виявляємо, а по своїй - жодного випадку. Думаю, що факт має місце, і ми над цим працюємо. Якщо не збільшилася реалізація горілки з лікеро-горілчаних заводів, то можна сказати, що спирт іде в цехи і далі «наліво». Не думаю, що люди стали менше вживати – народ як пив, так і п’є. Може, різниця кілька відсотків. Якщо б збільшилася реалізація з заводів, можна було б сказати, що ми ті всі «ліві» горілки побороли, а так як не збільшилося, значить, далі воно розливається».

На думку посадовця, живучість фальсифікату пов’язана зі зниженням купівельної спроможності громадян.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2015 року житомирська митниця заявила, що не має ніякого відношення до продажу «митного конфіскату».

Також Іван Гілета розповів журналістам, що завдяки так званому податковому компромісу мережа аптек у Житомирській області сплатила до бюджету 100 тис. грн, а щебзавод - майже 1 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі