Місто

У житомирському кардіохірургічному центрі за півроку зробили 90 серцево-судинних операцій

30 November 2015, 10:41

Реконструкція житомирського кардіохірургічного центу тривала протягом трьох років. Це було пов’язано і з тяжким економічним становищем в країні й з виділенням коштів. Започаткували ідею сторення та відкриття кардіохірургічного центру ще у 2010 році колишній головний лікар обласної лікарні Михайло Борщівський та Заслужений лікар України Борис Тодуров.

Про це Житомир.info розповів завідувач кардіохірургічним центром  Житомирської обласної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського, серцево - судинний хірург Анатолій Матвійчук.

«Як ви знаєте, офіційне відкриття нашого центру було 17 березня 2015 року, а вже 30 березня ми зробили перше оперативне втручання на відкритому серці. Я хочу наголосити на тому, що тільки завдяки голові Житомирської облдержадміністрації Сергію Машковському, управлінню охорони здоров’я Олександру Торбасу, колишній та теперешній адміністрації лікарні, у тому числі й головному лікарю Богдану Леськіву, цей центр був запущений у роботу. Наш центр виконує самі складні операції. Люди поступають з перенесеними інфарктами, з ураженням клапанів серця, поступають пацієнти у яких тромби відірвалися і ми проводимо оперативне втручання цих пацієнтів, рятуємо їх життя. Кардіохірургічний центр оснащений самим сучасним обладнанням. Самі операції на серці дуже високовартісні, за рахунок чого – вони потребують високотехнологічних розхідних матеріалів. Операції проходять із зупинкою серця.

У нас є апарат штучного кровообігу німецького виробництва, він використовується під час операції, щоб можна було виконати оперативне втручання на серці. Під час операції ми підключаємо штучне серце, штучну легеню – оксигенатор і тоді виконуємо оперативне втручання. Розхідні матеріали досить дороговартісні і в нашій країні вони не виробляються. До сьогоднішнього дня ми ще використовуємо те, що закуплено за рахунок розподілу МОЗ. Державна закупівля була ще за 2013 рік, у нас вже не багато залишилося, і завдяки сприянню управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації виділено було півмільйона гривень на разхідні матеріали», – розповідає Анатолій Матвійчук.

«У 2011 році Укрдержстандарт проводив розрахунок Інституту серця МОЗ України собівартості оперативного втручання на серці. З їх розрахунків собівартість розхідних матеріалів для проведення оперативного втручання на серці складає  від 150 до 300 тисяч гривень. У Житомирській області завдяки підтримки облдержадміністрації управлінню охорони здоров'я та адміністрації лікарні  за рахунок обласного бюджету закуповується велика частка розхідних матеріалів. За півроку у нашому центрі пацієнтам протезували 30 штучних клапанів серця. За невеликий проміжок роботи у нас прооперовано 90 пацієнтів, із них 60 пацієнтів – це операції в умовах штучного кровообігу, тобто із зупинкою серця. 

До нас люди потрапляють у край тяжкому стані, коли вже інші спеціалісти відмовляються лікувати. Ми вертаємо людей до життя. До нас пострапляють пацієнти, яким максимум лишилося жити без оперативного втручання від півроку до 2-х років, тому всі операції направлені на те, щоб: по-перше, врятувати життя, по-друге, покращити якість життя. Тобто люди повертаються до нормальної праці, виконують фізичну роботу, виховують дітей, внуків», – повідомив серцево-судинний хірург Анатолій Матвійчук.

Житомирський кардіохірургічний центр функціонує цілодобово.

«З понеділка до п’ятниці ми працюємо щодня, прийом в поліклініці з 9-ї до 17-30, а загалом кардіохірургічний центр працює цілодобово. Буваємо йдемо на операції: заходимо в операційну о 7-30 ранку і виходимо о 20.00 вечора, то деяким людям, аби проконсультуватися доводиться чекати. Минулого тижня за один робочий день ми зробили дві операції підряд: пацієнтці протезували 2 штучні клапани, а 42-річному чоловіку замінили клапан, і виконали аортокоронарне шунтування.

Щодо статистики, то більше серцево-судинними захворюваннями хворіють чоловіки. У Житомирській області, на сьогодні, 65 % серцево-судинних захворювань займають перше місце серед причин інвалідизації і смертності населення. Нажаль, але не у всіх обласних центрах є кардіохірургічні центри. У Білорусії, наприклад, в кожному обласному центрі є кардіохірургічний центр, і у них на сьогоднішній день показники летальної смертності зменшилося від захворюваності серця», – розповів Анатолій Матвійчук.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2012 року на засіданні постійної комісії з питань бюджету та комунальної власності Житомирської облради розглядалось питання про внесення змін до бюджету, зокрема, мова йшла про виділення 2 млн. грн. на створення кардіохірургічного центру при обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського – 1,5 млн. грн. на ремонт приміщення, 0,5 млн. на купівлю обладнання. Загальну вартість проекту оцінювали у 9,5 млн.грн.

У березні 2014 року в інтерв’ю Житомир.info голова облради Віталій Француз говорив, що кардіологічний центр в обласній лікарні майже на 90% готовий до запуску, для завершення потрібно близько 3 млн.грн. В обласній лікарні казали – щоб відкрити центр необхідно трохи більше 2,5 мільйонів гривень. «Якщо ми додамо 2,6 мільйонів, то за три-чотири місяці воно запрацює в повному обсязі і зможе вже приймати перших пацієнтів», - казав під час огляду майбутнього кардіоцентру заступник голови облради Руслан Годований.

В листопаді 2014 року Годований, розповідаючи про розподіл бюджетних коштів, зазначав, що обласному кардіологічному центру потрібно ще 750 тис. грн.: «Ми давали минулого разу 2,5 млн грн і мало вистачити, але не прогнозували, що так швидко буде курс долара рости, але треба закінчувати в цьому році». В грудні минулого року Годований казав, що відкриття кардіологічного центру має відбутися у грудні-січні. Загальна кошторисна вартість проекту (з 2012 року) становить 6 млн. 412 тис. 996 грн.

У березні 2015 року Заслужений лікар України Борис Тодуров, який першим в Україні зробив трансплантацію серця приїжджав до Житомира, аби відкрити кардіохірургічний центр в обласній лікарні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі