Суспільство

Для запобігання видобутку бурштину в Житомирській області залучають СБУ та Нацгвардію

21 March 2016, 14:15

Великі промислові помпи, десятки автомобілів та сотні людей – такі масштаби видобутку бурштину тиждень тому опублікувала Державна прикордонна служба.

За інформацією прикордонників, «на широку ногу» в Житомирській області коштовний камінь видобували у 4-х місцях. Усі вони знаходились в Олевському районі Житомирської області. Саме туди минулого тижня поїхав голова Житомирської ОДА разом із керівництвом силових структур. За словами чиновника, ситуація під контролем, а промисловий видобуток припинено.

«Ми були влітку на цьому ж місці незаконного видобутку бурштину, яке називається «корабель». Місця не розрослися, зменшилися. Ви бачите, що позаду працює екскаватор, це техніка Білокоровицького державного лісгоспу. Ми засипаємо, намагаємось одразу знівелювати можливість нового початку видобутку. На сьогодні є позитив в тому, що масовість зупинена, промисловий видобуток помпами зупинено, постійно вилучаються мотопомпи, постійно вживаються оперативно-розшукові заходи», - каже голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.

Лише за минулий рік правоохоронці вилучили більше сотні мотопомп, а з початку 2016 вже порушили 22 кримінальні справи.

«Ми все робимо для того, щоб ситуацію стабілізувати, і, як ви бачите, на сьогоднішній день немає ніякої масовості в цьому процесі. Робота системна. На сьогоднішній день ми проводимо заходи із залученням наших спецпідрозділів з залученням особового складу Овруцького райвідділу, Олевського, Коростишівського, Ємільчинського, Народицького, Лугинського. Крім того, залучили сюди спецпідрозділи СБУ і залучили Нацгвардію», - розповідає т.в.о. начальника ГУ Нацполіції в Житомирській області Валерій Рудик.

За оцінками експертів, вимивання бурштину завдало шкоди лісам на площі близько 185 гектарів. Екологи та лісники вже розпочали роботи з відновлення екосистеми.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада планує створити комунальне підприємство «Бурштин Полісся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі