Влада

Національний банк України розповів про особливості нової банкноти номіналом 500 гривень

6 April 2016, 12:20

Національний банк України 11 квітня цього року вводить у обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«Ця банкнота продовжує оновленням номінального ряду банкнот зразка 2003-2007 років, робота над яким розпочалася ще у 2012 році у рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки. Введення в обіг нових 500 гривневих банкнот відбувається в межах планового обсягу виготовлення на 2016 рік. Нові банкноти заміщуватимуть зношені та пошкоджені 500-гривневі банкноти зразка 2006 року, які також перебувають сьогодні в обігу», – йдеться у повідомленні.

Станом на 1 січня цього року кількість таких банкнот в обігу становила понад 249,5 млн. штук.

«Громадянам не потрібно обмінювати банкноти зразка 2006 року на нові. Вони природньо в процесі заміщення зношених банкнот замінять старі п’ятисотки. Основний фактор, що зумовлює необхідність оновлення банкнотного ряду – це посилення їх безпеки. Згідно з європейськими стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти. Нові грошові знаки не тільки змінюють дизайн, а й удосконалюють свою систему захисту», – інформують у Нацбанку.

Ці банкноти мають посилену систему захисту. На банкнотах запроваджено нові елементи захисту для візуального контролю з оптично-змінними ефектами, які перевіряються при зміні кута нахилу банкноти.  Це «віконна» (частково введену в товщу паперу) захисна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення) і елемент SPARK – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого.

Розміри банкноти з удосконаленою системою захисту не змінилися. Кольорова гама теж залишилася майже незмінною. Всі зміни стосувалися дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди, що також майже не зазнав змін, змістився в центр лицьового боку банкноти.

Як повідомляв Житомир.info, у місті Малин Житомирської області виготовляють папір для нових 500-гривневих купюр з подвійним захистом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі