Влада

«Житомиробленерго» може відключити від електрики санаторій, в якому проживають переселенці

8 April 2016, 09:15

Без світла і води вже невдовзі можуть залишитися переселенці, що проживають в санаторії «Тетерів» Житомирської області, якщо не почнуть оплачувати комунальні послуги.

Повідомляє сайт Житомирської ОДА.

«Люди споживанням електроенергії накопичили борг закладу перед ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» на суму 650 тис. грн. У зв’язку із 7-місячною заборгованістю енергопостачальна кампанія може відключити заклад від електрики. Вчора, 06 квітня, представники компанії, санаторію та Коростишівської РДА під час загальних зборів зробили останнє попередження для переселенців», – йдеться у повідомленні.

Зі 170 мешканців санаторію лише одиниці сплачують комунальні послуги. Хоча держава їм на це щомісяця виділяє кошти. Решта переселенців оплачувати комунальні послуги, зокрема, електропостачання, і не збираються.

«Тетерів» є найбільш проблемною точкою на мапі області серед усіх місць, де розміщені переселенці. Вони є споживачами послуг та проживають там абсолютно безкоштовно. Постановою Кабінету Міністрів України № 505 передбачена компенсація вимушеним переселенцям за комунальні послуги та проживання», – акцентує заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

У свою чергу санаторій, який не перебуває в обласній власності, а належить ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», не в змозі оплатити борг, що виник через проживання в закладі внутрішньо переміщених осіб. З кожним місяцем заборгованість закладу перед Обленерго зростає на майже 90 тис. грн.

І хоча із обласного бюджету з початку цього року на санаторій за проживання переміщених осіб вже виділено понад 235 тис. грн, суттєво це ситуацію не змінить.

«Ми будемо і надалі підтримувати людей, які вимушено покинули свої оселі. Та ми не можемо фінансувати підприємство, яке нам взагалі не належить. На даний час заклад не перебуває в комунальній власності, а належить ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», яка на функціонування закладу кошти не виділяє. Ми компенсуватимемо лише прямі витрати на переселенців, а не на матеріально-технічне забезпечення санаторію», – сказав Сергій Машковський і додав, що область допоможе переселенцям у пошуку варіантів іншого житла.

Інші варіанти житла доведеться вибирати переселенцям, якщо вони не почнуть укладати договори на оплату комунальних послуг. Вже 5 квітня мешканці санаторію «Тетерів» отримали останнє попередження про відключення електропостачання.

Самі ж переселенці від всіх пропонованих раніше варіантів житла відмовилися. Державну компенсацію на комунальні послуги вважають допомогою на проживання і скаржаться на недостатній її розмір. Проте працювати самі не збираються – із 170 осіб, що живуть у «Тетереві», працюють лише 14.

За словами заступника голови ОДА Ярослава Лагути, нині вже готується перелік вільного житла в області, яке запропонують переселенцям. Найбільш вразливі верстви населення можуть переселити до одного із обласних закладів.

Як повідомляв Житомир.info, переселенці, які проживають у санаторії «Тетерів», відмовились від запропонованого житла у селах Житомирської області.

Фото з сайту Житомирської ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі