Місто

У День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни житомиряни плетуть сітки і пишуть на асфальті «Листи з фронту»

22 June 2016, 15:30

Мистецько-патріотичний захід «Листи з фронту» влаштували у Житомирі в День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни 22 червня.

У цей день 75 років тому солдати гітлерівської Німеччини без оголошення війни вторглися на територію СРСР. Організатори акції вирішили провести паралель між другою світовою і бойовими діями на Сході України, підтримавши військовослужбовців і морально і матеріально. На вулиці Михайлівській кожен міг долучитися до плетіння маскувальних сіток, придбати гільзи із зони АТО, які житомирські митці розмалювали фарбами і перетворили на сувеніри. Також кілька десятків людей об’єдналися, створюючи малюнок на асфальті, у якому писали уривки листів, написані у різні часи.

«Грудень 1944 року. Живу добре, тільки голова зовсім білою стала. Одягнений тепло, не мерзну. Хороші мої, пишіть мені частіше. Це ж війна, а не прогулянка. Сьогодні живий, а завтра – ні», - зачитала уривок такого листа художниця Олександра Швець.

«Арт-об'єкт назвали «Листи з фронту». Сьогодні будуть написані цитати не тільки сьогоднішніх АТОшників, наших захисників, але й захисників Другої світової війни, які захищали нашу рідну землю. Нема різниці, коли люди воювали: у 44-му, 45-му, 41-му чи 2016-му. Земля - одна, одна країна, і люди так само захищають свою територію, незалежно від того, в які часи вони жили. Тому сьогодні об'єднуємо ці дві війни, чисто по-людськи хочеться подякувати солдатам. Вони приїдуть - будуть читати ці вислови. Будуть дивитися і розуміти, що ніхто не забув, всі пам'ятають і вшановують», - пояснила ініціатор акції Олена Славова.

Прийшли на акцію і військовослужбовці, які пройшли зону АТО. Вони зізнаються: такі акції підбадьорюють бійців, які нині охороняють українські кордони на Сході, а сплетені маскувальні сітки завжди стануть у нагоді.

«Маскувальні сітки завжди потрібні, зношуються, рвуться під час експлуатації. Поповнення завжди потрібні. Акція ця потрібна, щоб люди знали. Привертати увагу, що війна - це жахливо, ми роти війни і хочемо, щоб все, що зараз відбувається в країні, закінчилося мирно», - розповів військовослужбовець Олександр Левандовський.

Триватиме акція до 18.00. Зібрані впродовж дня кошти організатори планують передати на лікування поранених військовослужбовців, а маскувальні сітки передати бійцям на передову.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2014 року на вул. Михайлівський у Житомирі відбулося одразу три акції на підтримку Української армії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі