Місто

Сквер чи будівля: в міській раді зі скандалом обговорювали долю земельної ділянки в центрі Житомира

4 July 2016, 20:06

Кілька десятків громадських активістів зібрались 4 липня в Житомирській міській раді, щоб обговорити ініціативу створення на розі вулиць Київська та Театральна скверу Героїв України. Люди прийшли, бо на майданчику, де раніше хотіли побудувати супермаркет «АТБ», з’явились чоловіки у військовій формі, які виступають проти створення скверу. Мер Житомира Сергій Сухомлин переконує: за висновками фахівців там має бути будівля.

«Там не може бути магазину, там не може бути багатоповерхового будинку, бо перехрестя складне і так далі. У нас проходило кілька містобудівних рад, на яких архітектори говорили про те, що там необхідно замкнути квартал і побудувати історичну будівлю. Я не збираюся кожен раз міняти свою думку. Я на цій позиції наполягав останнім часом і ви знаєте про цю позицію. Наступний момент. Дуже добре, що громадські організації виявляють ініціативи. Ініціативи треба виявляти, але якось ці ініціативи повинні з кимось хоча б обговорювати, хоча б з кимось узгоджувати. В даному випадку цього не було. Тобто ставлять ультиматум: або так, або ніяк. Я розумію, що місто не може зараз змагатися з «АТБ» або з компанією, яка афілійована з «АТБ» - «Олеся», в судах. Всі рішення житомирських судів потім розбиваються об рішення дніпропетровських судів і так далі. І земля знаходиться поки не у власності, а в користуванні ТОВ «Олеся», - розповідає Сергій Сухомлин.

Втім, громадські активісти впевнені – міський голова відвертий не до кінця.

«Зараз жодних немає заборон, ухвал, які забороняють проводити благоустрій цієї ділянки. Тому я попрошу вас, не вводьте в оману журналістів і громадськість. І з вами неодноразово представники ГО «Рух Автомайдан Житомир», безпосередньо архітектор, і також активна група, проводила зустрічі. І ви їх запевняли, що на цьому місці буде сквер», - заявляє Юлія Демчук.

Під час розмови до міської ради прийшли і «айдарівці», які виступають проти будівництва скверу на перехресті Київської-Театральної, і одразу почали лунати звинувачення.

Після розмови на підвищених тонах представники ініціативної групи, які виступають за створення Скверу Героїв України, закликали припинити сварку та провести громадські слухання або міський референдум, щоб з’ясувати, що насправді житомиряни хочуть бачити на цій земельній ділянці, але на таку пропозицію «айдарівці» не пристали.

«Я пропоную, щоб у нас тут не було цього балагану, бо ми розуміємо, що ці люди прийшли, щоб зірвати наш діалог, давайте проведемо громадські слухання. Далі, якщо не знайдемо згоди на громадських слуханнях, то давайте проведемо референдум. Ми можемо провести місцевий референдум. Я розумію, що немає закону і таке інше, але давайте проведемо місцевий референдум», - пропонував Іван Єщенко.

В результаті зустрічі міський голова пообіцяв створити робочу групу, до якої пообіцяв включити громадських активістів з ініціативної групи «Скверу Героїв України».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі