Події

У Житомирській області з початку року зареєстровано 24 випадків сказу, – СЕС

14 July 2016, 13:22

У Житомирській області з початку 2016 року було зареєстровано 24 випадків сказу.

Про це повідомляє прес-служба Державної санітарно-епідеміологічної служби Житомирської області.

«Станом на 01.07.16 р. число неблагополучних пунктів щодо сказу в області складало 26 проти 32 у 2015 році. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг в Ємільчинському районі – 5 випадків; Баранівському – 3 випадки; Любарському, Народицькому, Попільнянському, Радомишльському районах та м. Бердичів по 2 випадки. По одному випадку захворювання зареєстровано в Андрушівському, Коростенському, Овруцькому, Олевському, Романівському та Ружинському районах. (Загалом 24 випадків сказу). Захворіло: собак – 8; котів – 8; лисиць – 8; куниць – 1; єнотовидних собак – 1. Викликає тривогу зростання числа хворих на сказ тварин, наближених до людини – собак і котів, яких захворіло 16. Отже збудник захворювання поширюється і фактично є потенційна загроза враження домашніх тварин в обійсті людини, колективних господарствах, а відтак несе небезпеку інфікування їх власників та людей причетних як до догляду за тваринами так громадян при можливому контакті з ними», – йдеться у повідомленні.

За інформацією фахівців, у 2015 р. у 54 населених пунктах 18 районів області зареєстровано 60 випадків сказу серед тварин: Нов-Волинському – 10; Малинському – 8; Чуднівському – 6; Радомишльському – 5; Баранівському та Коростенському по 4; Андрушівському, Бердичівському, Любарському по 3; Ємільчинському, Коростишівському, Олевському, Попільнянському, Червоноармійському по 2 випадки; Народицькому, Овруцькому, Романівському, Ружинському по 1 випадку.

Захворювання тварин розподілилось таким чином:

– серед диких тварин: вовки -1; лисиці – 22; дикий кабан – 1; єнотовидні собаки – 6; лось – 1.

– серед домашніх тварин: собаки – 11; коти – 13; велика рогата худоба – 5.

«Найчастіше людина заражається при укусі хворою твариною, однак при попаданні слини скаженої тварини на подряпини чи слизові оболонки очей, роту, носу також виникає зараження людини. Можливе зараження при зніманні шкури з хворих на сказ тварин. Зі слиною вірус проникає в рану. Розмноження та накопичення вірусу відбувається головним чином у спинному та головному мозку. Слід пам’ятати, що у слині тварини вірус сказу з’являється за 8-10 днів до розвитку ознак захворювання і виділяється з нею до загибелі тварини. Отже і здорова на вигляд тварина може бути небезпечною», – зазначають у СЕС.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2016 року через скаженого собаку у місті Новоград-Волинський Житомирської області оголосили карантин, а майже через 4 місяці, 2 липня, через покусаного лисицею пса було вирішено подовжити карантинні заходи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі