Місто

Чи знають житомиряни, на що витрачаються їхні податки

19 July 2016, 17:59

Пенсії, освіта, медицина, соціальний захист, правоохоронні органи, армія, транспорт, охорона довкілля, культура і спорт – це неповний перелік сфер, на які витрачаються податки українців. А от чи знають житомиряни, скільки податків сплачують щомісяця і на що витрачаються ці гроші – ми запитали у перехожих.

Більшість відповідали, що податки сплачують, але на які потреби витрачаються ці гроші, не цікавилися або не пам’ятають.

В головному управлінні Державної фіскальної служби в Житомирській області нам поясни, що працівники сплачують військовий збір, який становить 1,5 % від зарплати, та податок на доходи фізичних осіб – це 18% від заробітної плати.

«Що стосується податку на доходи фізичних осіб, то коли підприємство утримує з заробітної плати працівника цей відсоток у розмірі 18%, він надходить на казначейські рахунки, де розподіляється. 25% від суми на податки фізичних осіб спрямовується у державний бюджет, 75% залишається на рівні місцевих бюджетів», - пояснив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в Житомирській області Денис Омельянчук.

Крім того роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок, який становить 22 % від заробітної плати працівника. Ці гроші перераховуються до Пенсійного фонду; до фондів страхування на випадок безробіття; із тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві.

Отже, працівник з окладом у 3000 грн, сплативши податок на доходи фізичних осіб 18% - 540 грн та військовий збір 1,5% - це 45 грн, у суму заплатить 585 грн і на руки отримає 2415 грн. Роботодавець такого працівника сплатить 22% єдиного соціальному внеску – а це ще 660 грн.

Податки, сплачені житомирянами щомісяця вимірюються десятками мільйонів гривень.

«Надходження від податку на доходи від фізичних осіб до бюджету міста Житомира у поточному році склало близько 310 млн. грн. за перше півріччя 2016 року, що більш як на 100 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року. Надходження по єдиному соціальному внеску саме по місту Житомиру в поточному році за перше півріччя склало 490 млн. грн. Дана сума на 270 млн. грн. менша ніж за аналогічний період минулого рику у зв'язку зі зменшенням ставок», - розповів Денис Омельянчук.

20 липня Житомир.info презентує програму «Мої податки», у якій платникам податків розповідатимуть, на що витрачаються їх гроші.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі