Влада

Житомирські депутати посварилися через колег-прогульників і «узурпацію влади»

21 July 2016, 16:43

У Житомирській міській раді 21 липня депутати посварилися через пропозицію голови фракції Блоку Петра Порошенка. Юрій Мойсеєв дорікнув депутатам, які не ходять на депутатські комісії, а годинами обговорюють питання на пленарних засіданнях.

«Давайте вчитися працювати в комісіях і ставити там усі запитання. Я прошу, щоб ці питання голосували без обговорень», – сказав він.

Пропозицію підтримала більшість присутніх в залі депутатів, втім таке голосування обурило депутатів від ВО «Батьківщина» та «Радикальної партії».

«Це голосування – це жахливо. Депутати забули, що громада міста, яка нас обирала, вона нам доручала  працювати і розбиратися конкретно в кожному питанні, за яке ми голосуємо. Те, що сьогодні відбулося, такого прецинденту узурпації влади не було навіть при Януковичі», - виступила із трибуни Любов Цимбалюк.

«Питання, які не розглянуті комісіями, на цьому пленарному засіданні розглядатися не будуть, але депутати повинні працювати в комісіях. Юрій Володимирович, скільки комісій пропустила Любов Володимирівна? Це ж запитання про узурпацію влади, про роботу депутата», - сказав міський голова Сергій Сухомлин.

«Думаю, Любов Володимирівна і сама знає, що вона більше 50%, відсотків 70 бюджетних комісій пропустила. Зрозуміло, зараз є багато запитань на сесії. Давайте будемо їх задавати, тоді навіщо комісії?», - відповів депутат Юрій Мойсеєв.

Після суперечки представники від «Радикальної партії» та ВО «Батьківщина» пішли із сесійної зали, а їх колеги продовжили роботу. Оголосити перерву і владнати конфлікт запропонувала депутат Наталія Леонченко.

«Відбулося те, що дійсно грубо пропозиція нашого колеги Мойсеєва сьогодні розтоптала той регламент, за який ми голосували. Згідно регламенту ніхто не може заборонити депутату ставити запитання. Сергій Іванович, нам не потрібні розколи у депутатському корпусі, ми маємо залишатися єдиною командою, яка працює на благо міста. Тому дуже прошу, під час перерви, яку просить фракція «Опозиційний блок», зібрати погоджувальну раду, з’ясувати ці моменти і зробити так, щоб депутати повернулися до зали і ми могли спокійно продовжувати сесію», - сказала Наталія Леонченко.

«Ми сесії перетворюємо в шоу, ми не працюємо в комісіях, не вміємо переконувати один одного, не вміємо виходити на консолідовані рішення. Після цього влаштовуємо шоу перед телекамерами. Я готовий зібрати всі фракції, після сесії, провести відверту розмову. Ніхто не забирає у депутата право голосувати, ніхто не забирає право голосувати на комісіях, але перетворювати сесію в шоу я теж не дозволю», - сказав Сергій Сухомлин.

А тим часом депутат Любов Цимбалюк вже скаржилася колегам на сесії Житомирської обласної ради.

«Вчора був убитий журналіст, який говорив правду, який говорив відкрито. Напевно, щоб закрити рот, можна йти таким шляхом, а можна йти і іншим шляхом, таким, яким сьогодні пішли у Житомирській міській раді. Прийняте безпрецедентне рішення, напевно, єдине в Україні, а може й не тільки в Україні. Про те, щоб не надавати депутатам слово при обговоренні питань, а ставити одразу на голосування і голосувати. За ініціативи голови фракції БПП і за підтримки міського голови прийняте таке рішення. Дякую за надане слово, це те все, що ми хотіли довести», - сказала Любов Цимбалюк.

До сесійної зали міськради депутати від «Батьківщини» цього дня так і не повернулися. Натомість «радикали» продовжили роботу після перерви і розмови з міським головою.

«Дякуємо міському голові, дякуємо головам фракцій, які знайшли компроміс і будуть надавати нам можливість коментувати і вносити свої пропозиції, які, я впевнена, часто бувають конструктивними. Я, як представник свободи слова, мушу стояти на її захисті і буду завжди стояти на її захисті», - сказала депутат Ірина Ярмоленко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі