Події

У Житомирській області селяни конфліктують з орендарем ставка через риболовлю

22 July 2016, 15:05

У селі Волиця Андрушівського району Житомирської області люди ображені на орендаря ставка, який забороняє ловити рибу.

У розпорядженні Житомир.info є звернення громади села до голів Житомирської облдержадміністрації та облради і керівника Головдержуправління рибоохорони у Житомирській області, яке підписали 44 жителі Волиці.

 «Громада с. Волиця Андрушівського району звертається до Вас з проханням про допомогу у вирішенні питання на неправомірні дії орендаря ставка, який не допускає мешканців села до водойми для здійснення любительського та спортивного рибальства, відпочинку, який оформив за мізерні кошти оренду в райдержадміністрації без сходу села і обговорення громади на 49 років громадянин м. Андрушівки Мисливий М. Д. Даний став знаходиться в середині села, і мешканці не можуть користуватися даною водоймою (купатися), так як орендар зі своїм сином не допускають, мотивуючи, що це їхня власність», - йдеться в документі, який, кажуть ініціатори, відправили адресатам у першій декаді липня.

У зверненні також йдеться, що орендар з сином поводять себе агресивно, не пускають рибалок з однією вудкою, а, щоб людям було зась, позабивав на дні водойми кілки.

В усній розмові жителі села Олег Паламарчук та Андрій Романчук повідомили, що на середині ставка орендар розвісив на палях коров’ячі голови, від яких у спеку стоїть жахливий сморід, пояснюючи це тим, що ці опудала відлякують білу чаплю, яка ловить рибу.

«Хлопці туди запливали, бачили ті голови на палках. Забитий стовп в мул, і на стовпах голови. Їх було 6 штук, зараз, по розмовам, залишилося дві. З одної сторони можна купатися, а з другої, де очерети, понабивав штирі в мул, люди ноги пробивають. У нас у селі є людина, яка наштрикнулася в гумових чоботах, і вдома той штир зберігає як експонат. В лікарню він не звертався, замазав зеленкою і все», - розповів у редакції Житомир.info 22 липня Андрій Романчук.

Зі слів голови Волицької сільської ради Світлани Шпаківської, рибалки з орендарем конфліктують, але тільки ті, хто хоче ловити рибу без дозволу. У сільради ж претензій до орендаря немає.

«Там вільно купаються діти і дорослі, орендар дає напувати худобу. А те, що вони нахально ловлять рибу без його дозволу, то є такий конфлікт. Людина законно вклала свої кошти, оформила, платить орендну плату в сільську раду, тут до нього претензій немає. Чи прописана в договорі заборона рибальства, я не можу точно сказати, бо не маю перед собою документу, але знаю, що дозволено для потреб села і напій худоби, бо тудою череда ходить. Це пише та категорія людей, яка звикла ловити рибу, коли ще ставочок був безхозний. Наскільки я знаю, то, якщо людина приходить і просить, то він дозволяє. Грошей не бере. Не скільки хочеш, правда, там же вага риби должна буть. Він просить, що якщо зловили (більше) – то викидайте. А у нас люди в тому році два мішки наловили, хазяїн зловив, вони покинули, і ця риба пропала. Є люди, які його обходять, до мене звертались. Я кажу: «Люди добрі, людина запустила рибу, щодня діжурить», а вони електровудочками ночами виловлюють незаконно, а вони їх з сином ловили. Минулого року міліція навіть приїжджала», - розповіла у телефонному коментарі 22 липня Світлана Шпаківська.

Як пояснив у телефонному коментарі Житомир.info заступник начальника управління рибоохорони в Житомирській області Олександр Гонтар, якщо у договорі оренди громадянина не прописане обмеження загального водокористування у частині вилову риби, то орендар, якщо він не бажає конфліктувати з місцевим населенням, може визначити на водоймі ділянку для любительського рибальства, відпочинку, напування худоби і розведення водоплавної птиці. При цьому він може попередити людей про те, якими видами він зарибнив ставок, і домовитися про місця для вилову.

Зі слів Олександра Гонтаря, звернення жителів Волиці до управління рибоохорони не надходило.

«Ні. До нас сигнал з Волиці не поступав», - сказав заступник.

Підписанти сподіваються, що таки отримають відповідь на своє офіційно зареєстроване звернення.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році житель Радомишльського району без дозволу відповідних служб самовільно викопав на річці Мика заглибину для розведення риби і забороняв людям користуватися водоймою. У травні 2016 року спеціалісти управління агропромислового розвитку Житомирської ОДА шукали рибу для орендарів ставків. На початку липня 2016 року Верховний суд зобов’язав ТОВ «Рибацький хутір» у Малинському районі знести альтанки та повернути ставок у державну власність.

Ставок у Волиці. Фото жителів села:

Житомир.info  

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі