Політика

Свободівці відреагували на рішення Польського Сейму – хочуть мораторій на встановлення пам’ятників польським діячам у Житомирі

28 July 2016, 14:25

Житомирська «Свобода» просить накласти мораторій на встановлення пам’ятників і пам’ятних дошок польським діячам.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

«28 липня 2016 року Житомирська міська організація ВО «Свобода» звернулась листом до міського голови Сергія Сухомлина з проханням накласти мораторій на анонсоване встановлення пам’ятника Яну Ігнацію Падеревському в будь-якому місці Житомира, а також пам’ятних дошок польським громадським діячам до відновлення добросусідських відносин з Польщею», - йдеться у повідомленні.

Свободівці зазначають, що донедавна український народ вважав сусідню Польщу щирим і вірним союзником у відстоюванні прагнення України до євроінтеграції. Проте 22 липня 2016 року Польський Сейм майже одностайно визначив історичні події на Волині 1943 року як геноцид проти польського населення і визнав борців за незалежність України (Організацію українських націоналістів і Українську повстанську армію) єдиними й безпосередніми винуватцями тих трагічних подій.

«Розцінюємо цей відверто ворожий щодо України крок як підлий удар ножем у спину нашій нації, яка третій рік збройно протистоїть московському агресору. Такими рішеннями польський політикум руйнує не лише добросусідські відносини між нашими країнами, а нищить будь-яку можливість спільно протистояти московському імперіялізму, у планах якого – загарбання наших держав та підкорення наших націй. Польські політики свідомо нагнітають польсько-українське протистояння, в якому можливий лише один переможець – Росія. Вони забули слова Пілсудського про те, що немає вільної Польщі без вільної України. Тому уявна перемога над українцями в минулому обернеться на серйозну поразку для Польщі у майбутньому», – йдеться у зверненні.

Як повідомляв Житомир.info, Сергій Сухомлин розповідав, що депутати на гуманітарній комісії рекомендували не ставити пам'ятник Падеревському на постаменті біля костелу по вул.Театральна. На засіданні міськвиконкому 20 липня мер анонсував приїзд у Житомир на початку серпня Посла Республіка Польща, якому збиралися показати місце для майбутнього пам’ятника Яну Падеревському.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі