Місто

Відеофіксація робочого місця водіїв житомирських маршруток стане обов’язковою

9 August 2016, 17:03

Підписати додаткову угоду, про відеофіксацію робочого місця водіїв маршруток місяць тому приватним перевізниками запропонували у міській раді. Цьому передували численні конфлікти водіїв та пасажирів, але останньою краплею стала ситуація з мамою загиблого на сході України військовослужбовця Артема Абрамовича, яку образив водій міської маршрутки №33. Жінку, яка поверталася додому з кладовища, він змушував заплатити три гривні попри те, що вона пред’явила посвідчення, яке надає їй право безкоштовного проїзду. Під час наради 8 липня, заступник міського голови Дмитро Ткачук запропонував приватним перевізникам протягом двох тижнів встановити камери, які попереджатимуть конфліктні ситуації між водіями та пасажирами. З того часу пройшов місяць, але у більшості маршруток вони так і не з’явились. У телефонних коментарях перевізники пояснюють, поки в маршрутках додаткові відеореєстратори не встановлені, бо це дуже дорого.

«Ні, у мене ще ні. Але плануємо, усе залежить від фінансової обстановки», - розповідає приватний перевізник Антоніна Жулінська.

«В мене встановлені відеокамери, там мова йшла не про відеокамери, а про відеореєстратори, але ще раз кажу, я відеореєстратори додатково ставити не буду, бо в мене вже стоять відеокамери. В мене є відеокамери, а відеореєстратори я ставити не буду, бо це все затратно. Вони нам не треба. Для чого вони?», - дивується приватний перевізник Аркадій Савіцький.

«Плануємо, але поки немає грошей, нема за що. Ледве зводимо кінці з кінцями. Будуть встановлені, звісно, щодо цього немає питань, воно, може, і на краще, щоб реєстратори були, але не всі водії хочуть, щоб на них дивились цілий день. У деяких психіка не витримає, що на нього буде постійно направлений відеореєстратор. А водіїв нема. В мене чотири автобуси стоїть. Нема кому їздити», - бідкається приватний перевізник Василь Куят.

У міській раді кажуть, деякі перевізники готові до діалогу та обговорюють умови встановлення відеореєтраторів, а деякі навідріз відмовились це робити. Втім, встановлення камери, яка фіксуватиме поведінку водія та пасажирів, є вигідним як для пасажирів, так і для перевізників.

«Ідея була в чому - коли ми маємо цю відеофіксацію, це - як стримує водія до коректної поведінки, так і самих пасажирів, бо часто пасажири є провокаторами водія, який вже не одну добу сидить за цим кермом, на взводі, і його легко вивести з себе. То в такій ситуацій той самий пасажир, який знає, що здійснюється в салоні відеофіксація, теж буде старатись себе вести коректно. Якщо ж перевізники цього сьогодні не хочуть задовольняти, то ми приходимо до іншої ситуації, що в будь-якому випадку пасажир буде завжди правий і жодного доказу на захист того самого водія, ні у водія, ні в перевізника немає. Тобто, якщо буде ствердження, що водій нагрубіянив, то це означає, що водій нагрубіянив, бо спростування ніхто навести просто не зможе», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Більше того, встановлення відеореєстраторів стане обов’язковим для тих підприємців, які в подальшому захочуть займатись пасажирськими перевезеннями в Житомирі.

«Ми в цьому процесі рухаємось, ніхто цієї ініціативи не відміняв. Уже в нових умовах на проведення конкурсу ми прописали це, як обов’язкову умову. На рівні встановлення GPS-трекера, так само в умовах прописано, що встановлення відеореєстратора для фіксації робочого місця водія є обов’язковим. Тобто, ті транспортні засоби, які подаватимуться на конкурс, вже на обов'язковій основі повинні бути обладнані. Тобто, поступово ми все одно їх встановимо», - переконує Дмитро Ткачук.

Найближчий конкурс відбудеться вже в кінці серпня. Більшість перевізників заключили договори на пасажирські перевезення в 2015 і обслуговуватимуть маршрути ще чотири роки. Але у міській раді обіцяють: спільну мову з підприємцями знайдуть, і відеореєстратори встановлять в усіх автобусах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі