Влада

Колишній в.о. начальника житомирського Держгеокадастру вважає своє відсторонення тиском

18 August 2016, 17:51

18 серпня в приміщенні головного управління Держгеокадастру України в Житомирській області з журналістами зустрівся Олександр Ходаківський, який розповів, що він відсторонений від виконання обов’язків начальника. Олександр Ходаківський також розповів про можливі причини появи наказу про його відсторонення.

«Наказом Держгеокадастру України від 17 серпня 2016 року з мене було знято виконання обов'язків. Причини мені озвучено не було, власне, як і моєї заяви на зняття з в.о. ніхто не вимагав. Тобто, мені просто вручили наказ. На моє запитання, кому передати печатку, мені відповіли, що печатку потрібно передати бухгалтеру, тобто, когось з наступників мені не було озвучено. Однак, мені було пред'явлено лист прокуратури міста Києва. Я так розумію, що цей лист прокуратури міста Києва і був причиною мого відсторонення. Даним листом інформується Держгеокадастр про те, що проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за відповідним номером. Кримінальне провадження від 17.08.2016. Даним листом витребовуються в Держгеокадастру: наказ на моє призначення, моя посадова інструкція, службова характеристика, положення про головне управління і необхідні документи по договорам оренди. 16.08.2016 в головному управлінні мала відбутись колегія, але, на жаль, ця колегія зірвалась і не провелась. І були спори і певні дебати з представником Держгеокадастру, де були озвучені, в тому числі і мною, скажімо так, претензії до Держгеокадастру стосовно непрацюючої програми реєстрації щодо розпорядження земель сільськогосподарського призначення. Ці дебати були досить напружені, можливо, не в тій тональності, в якій вони повинні були бути, але такими вони вже були. І буквально на наступний день відкривається кримінальне провадження. Відразу. Спочатку претензії Києва, і одразу ж кримінальне провадження», - розповідає Олександр Ходаківський.

Колишній в.о. начальника головного управління Держгеокадастру України в Житомирській області розповів журналістам про суть кримінального провадження.

«Я розібрався з кримінальним провадженням, вірніше, з причинами. Є два фермери і одна земельна ділянка. Одному фермеру, назвемо його фермер «А», було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Він цей проект розробив, і в 2012 році цей проект затвердив рішенням райдержадміністрації. Однак цей фермер не встиг в свій час укласти договір, тобто, йому в оренду передали, а документально він оформити не встиг. І в 2013 році повноваження щодо розпорядження сільськогосподарського призначення було передано головним управлінням Держземагества, на той час в областях. Даний громадянин зробив нормативно-правову оцінку, землевпорядну експертизу цієї оцінки і затвердив її на сесії районної ради. Після цього він років три намагався укласти з головним управлінням договір оренди, однак у нього це не вдавалось. Чому, я не можу пояснити, оскільки я тоді не був керівником. 23 червня я приступив до виконання обов'язків. Мені на стіл була покладена його заява керівником юридичного відділу. І було запитано, що робити з даним фермером. Я запитав у керівника юридичного відділу, чи ми можемо укладати договір оренди за таким розпорядженням. Мені було сказано, що раніше такі договори також укладались, проблем якихось немає. Тобто, це не ми передали в оренду, передала в оренду райдержадміністрація, а ми вже пост-фактум укладаємо договір оренди. Нібито б і не було проблем, однак виявляється, що 23 березня 2016 року на цю ж саму ділянку було написано заяву іншим фермером. Другою стороною, на цю ж саму ділянку. З проханням дозволу на розробку проекту землеустрою. І буквально 23 березня була написана заява, і вже першого квітня було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, вже фермеру «Б». І в цьому наказі теж стоїть «віза» керівника юридичного відділу. Цей інший фермер дізнається про те, що між мною і першим фермером було укладено оцю угоду, і він звертається в прокуратуру міста Києва. Причому я не дуже розумію, чому в прокуратуру міста Києва, якщо і один, і інший фермер проживає на Житомирщині, і земельна ділянка розташована на Житомирщині. Скарга була на мене написана, кримінальне провадження відкрито. Вони пишуть про збитки країні. Незрозуміло, які збитки країні, оскільки земельна ділянка все-таки в оренді не перебуває. Як на мене,тут просто спір двох фермерів. І я би сказав навіть більше: тут виникає питання, яким чином за один тиждень встигають і написати заяву, і надати наказ одній людині. При тому, що вже є інша людина, яка вже розробила, затвердила, провела нормативну оцінку і має всі документи на руках», - розповів колишній в.о. начальника головного управління Держгеокадастру України в Житомирській області.

Під час розмови з журналістами Олександр Ходаківський сказав, що вважає відкриття цього кримінального провадження тиском на нього.

«На мою думку, було відкрито це кримінальне провадження, щоб банально зняти з мене виконання обов'язків. Я сам відмовлявся з себе знімати це виконання обов'язків. Ну, як такий собі важіль впливу на мене. До речі, в спілкуванні з головою Держгеокадастру України на минулому тижні мені також в розмові згадувалось, що, буцімто, з тобою ще не спілкувались нормальні слідчі. Я, скажімо так, цю міні-погрозу якось повз вуха пропустив і не надав цим словам ваги. Як виявилось, ці погрози мали певне підґрунтя і вже, певно, тоді планувалось, що буде відкрито це кримінальне провадження. От, власне, такі справи в головному управлінні Держгеокадастру в Житомирській області. Якщо чесно, то в мене інших думок і немає. Окрім того, що це тиск. Я сам заяву на зняття з себе виконання обов’язків не писав, і в моїх коротких бесідах з головою служби я такого бажання не виявляв», - сказав Олександр Ходаківський.

Також у присутності ЗМІ він передав печатку, ключі від кабінету і ключі від сейфу головному бухгалтеру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі