Події

Житомирська прокуратура звернулася до суду щодо незаконної оренди підприємцем приміщення у школі

30 August 2016, 10:45

Житомирська місцева прокуратура подала до суду з вимогами визнати незаконним і частково скасувати рішення виконкому Житомирської міської ради, згідно з яким три роки тому підприємець отримав дозвіл орендувати частини приміщення загальноосвітньої школи для здійснення торгівельної діяльності канцтоварами.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області з посиланням на начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури області Оксану Кайданович.

«Начальник відділу навела такий приклад. Житомирською місцевою прокуратурою заявлено позов до виконавчого комітету Житомирської міськради, комунального підприємства міськради та приватного підприємця про визнання незаконним та скасування рішення виконкому та недійсним договору оренди частини приміщення освітнього закладу. Встановлено, що у липні 2013 року, згідно з рішенням виконкому міськради, надано дозвіл на укладення договору оренди терміном майже на три роки фізичній особі-підприємцю щодо частини нежитлового приміщення місцевої загальноосвітньої школи для здійснення торгівельної діяльності канцтоварами», – йдеться у повідомленні.

На підставі цього рішення, комунальне підприємство міськради і підприємець уклали договір оренди нерухомого майна терміном на 3 роки 4 місяці з орендною платою за користування – 24 грн/м2.

Однак майно навчального закладу, всупереч ч. 3 ст. 65 Закону України «Про освіту», передано для здійснення господарської діяльності, не пов’язаної з освітнім процесом, а договір оренди, всупереч ст. 793 Цивільного кодексу України, не посвідчений нотаріально.

«Із огляду на це, Житомирською місцевою прокуратурою в інтересах держави подано до суду позов з вимогами визнати незаконним і скасувати частково зазначене рішення, договір оренди – недійсним та повернути об’єкт оренди», – уточнюють у прокуратурі області.

Загалом, опрацювавши інформацію органів державної влади та місцевого самоврядування щодо законності підстав передачі майна навчальних закладів у користування на правах оренди, прокуратура Житомирської області встановила порушення вимог законів України «Про освіту», «Про оренду державного та комунального майна» і підготувала позови за цими фактами, чотири з яких наразі розглядаються у суді.

Як повідомляв Житомир.info, Коростенська місцева прокуратура заявила позов про розірвання договорів оренди та припинення користування приміщеннями дитячих садків Овруцького району загальною площею понад 220 м2. Згідно з рішеннями Овруцької райради, у частині приміщень розміщували амбулаторію загальної практики сімейної медицини та стоматологічного кабінету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі