Влада

У Житомирській митниці розповіли про наслідки користування нерозмитненими автомобілями

11 September 2016, 10:34

За 8 місяців 2016 року відносно громадян, які порушили терміни транзиту або тимчасового ввезення автомобілів, порушено 220 справ про порушення митних правил, з них 170 вже розглянуто.

Про це Житомир.info повідомили в управлінні боротьби з митними правопорушеннями Житомирської митниці ДФС.

На громадян накладено штрафів на суму майже одного мільйона гривень. У минулому році порушено всього 78 таких справ.

«На даний час в суспільстві активно обговорюється питання, як дешево придбати транспортний засіб іноземної реєстрації без сплати податків державі. Схем такого придбання автомобілів пропонується багато. «Фахівці» цієї справи розповідають, що можна ввезти авто в режимі транзиту авто та порушити строки: один раз оштрафують й більше не зможуть. Інший варіант - ввезення автомобілю іноземцем (нерезидентом) на рік та передання авто для використання громадянину України. На думку декого, за це митники не зможуть притягнути до відповідальності», - пояснюють в митниці і нагадують: будь-які дії з транспортними засобами іноземної реєстрації, що порушують чинне законодавство, вказують на те, що громадянин навмисно ухиляється від сплати податків. За вказане діяння Митним кодексом України, а саме, статтею 485 «Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів», передбачено стягнення у вигляді 300 відсотків від суми несплачених податків.

Фахівці управління боротьби з митними правопорушеннями наводять приклад: ви придбали 10-річний автомобіль з об’ємом двигуна 1,6 літрів на бензині. За таке авто, залежно від стану, пробігу та інших факторів під час митного оформлення необхідно сплатити від 150 до 200 тисяч гривень. Тобто, у разі фіксації працівниками управління боротьби з митними правопорушеннями таких фактів власнику автомобіля  доведеться сплатити від 450 до 600 тисяч гривень штрафу.

Після добровільної несплати штрафу матеріали направляються до виконавчої служби і, як варіант, - погашення штрафу здійснюється шляхом реалізації майна, що належить громадянину та його родині.

Нині управлінням боротьби з митними правопорушеннями Житомирської митниці ДФС спільно з працівниками батальйону патрульної поліції м. Житомира вже розпочата робота по перевірці законності користування транспортними засобами іноземного користування.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2016 року Петро Порошенко підписав закон щодо стимулювання розвитку ринку вживаних автомобілів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі