Події

Колишні голови Малинської РДА та райради не визнали свою причетність до отримання 40 тис. грн хабара

12 September 2016, 14:28

Малинський районний суд визнав винними колишніх голів Малинської райдержадміністрації Володимира Литвиненка та райради Миколи Савченка в одержані хабара у сумі 40 тис. грн. Ці кошти 25 вересня 2015 року вони отримали від керівника фермерського господарства «Мельник 2511», який хотів розширити свої посівні площі, орендувавши 500-600 га паїв на території Горинської сільради району. Перш ніж передавати гроші, фермер і його представник звернулися із заявами до СБУ, співробітники якої під час спецоперації затримали злочинців. За результатами затримання в Житомирській ОДА зібрали прес-конференцію.

Згодом, згідно з ухвалою Корольовського суду міста Житомира, обом посадовцям було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та розмір застави 300 тис. грн (для голови райдержадміністрації) та 218 тис. грн (для голови райради). Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище) Кримінального кодексу України здійснює прокуратура області. Санкція зазначеної статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

Проте судили обох посадовців за вчинення злочину, передбаченого ст. 190 ч.2 КК України (Шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Наразі обох засуджено до 2 років і 6 місяців позбавлення волі.

Відповідно до вироку суду, який опублікували на сайті Єдиного державного реєстру досудових рішень, жоден із обвинувачених свою вину у злочині не визнає повністю і заперечує причетність до скоєного. Більше того, екс-голова Малинської райдержадміністрації свою «долю» взагалі назвав благодійними коштами, завдяки яким у райцентрі мали би встановити пам'ятний козацький хрест до Дня Покрови.

«Так, обвинувачений ОСОБА_5 (екс-голова Малинської райради) показав, що вважає справу щодо нього сфальсифікованою, заполітизованою, а передачу коштів як провокацію та намагання його дискредитувати. Походження коштів, які були вилучені в нього під час затримання пояснив позикою в нього ОСОБА_6 (колишній голова Малинської РДА, – ред.) в липні 2015 року суми 20 000 грн для придбання останнім автомобіля. Ще 23 тисячі гривень позичив йому місцевий підприємець ОСОБА_10. Просить ухвалити щодо нього виправдувальний вирок. ОСОБА_6 в обґрунтування заперечень щодо обвинувачення показав, що під час роботи головою Малинської районної державної адміністрації з 29 грудня 2014 року до нього в кінці серпня на початку вересня 2015 року звернувся ОСОБА_8 з проханням встановлення пам'ятного хреста на території м. Малина, на що він пообіцяв всіляко посприяти цьому. Вважає, що діяв як громадський діяч, поза робочим часом. Грошові кошти отримано ним не як неправомірну вигоду, а такі, що мали бути направлені на благодійництво – оплату витрат, пов'язаних з спорудженням пам'ятного хреста», – йдеться у вироку.

За матеріалами ж справи, спільники наполягали, що без сплати коштів земельне питання фермера і його намір «зайти в район» будуть вирішені негативно. При цьому екс-посадовці завчасно розподілили між собою обов’язки. Зокрема для того, щоб не виказати себе, колишній голова РДА вирішив залучити до злочину свого товариша (ОСОБА_7) – малинчанина, який і повинен був стати таким собі кур’єром.

«З цією метою, 21.09.2015, близько 12 години, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою заволодіння чужого майна, згідно спільного із ОСОБА_6 плану, ОСОБА_5, під час телефонної розмови відрекомендував ОСОБА_4 раніше знайомого їм ОСОБА_7 та наголосив, що усі перемовини щодо надання в оренду земельних ділянок мають проводитись ОСОБА_7, як представником фермерського господарства, виключно із головою Малинської районної державної адміністрації ОСОБА_6. Цього ж дня, ОСОБА_7, який діяв на підставі усної угоди з ОСОБА_4, на прохання останнього, зустрівся із ОСОБА_6 у приміщенні службового кабінету голови Малинської районної державної адміністрації», – уточнюють у вироку.

Зрештою, введений в оману фермер таки погодився сплатити необхідних 40 тис. грн в обмін на сприятливий бізнес-клімат. Проте попередню розмову з головою Малинської райради, що відбулася 14 вересня минулого року, потерпілий записав на диктофон. Аудіозаписвін згодом долучив запис до матеріалів справи.

Перш ніж передати кошти у сумі 40 тис. грн, фермер і його представник 22 вересня 2015 року звернулись із заявами до управління СБУ в Житомирській області. Співробітники СБУ описали купюри та поклали їх до чорної сумки із написомZebra. Її передавача відбулася 25 вересня в салоні автомобіля представника потерпілого. Отриманий хабар колишні керівники Малинського району поділили між собою порівну.

«Передача коштів ОСОБА_6 (голові РДА) відбувалась 25 вересня 2015 року в автомобілі ОСОБА_7, після чого обвинувачений заніс їх додому. Дана обставина не заперечувалась і самим ОСОБА_6 в судовому засіданні, а також узгоджується з даними протоколу за результатами проведення негласного розшукового заходу від 13.10.2015 року за № 57/3-6126, під час якого 25.09.2015 року близько 14:19 години зафіксована передача чорної сумки з грошовими коштами від ОСОБА_7 до ОСОБА_6. Згідно даних протоколу обшуку садиби АДРЕСА_3 від 25 вересня 2015 року (т.1 а.с. 108-115) в гаражному приміщенні в якому знаходиться автомобіль АУДІ А6 номерний знак НОМЕР_8, біля протилежної стінки від входу в гараж на паперовому ящику, в якому є ємності різного об'єму з-під мастила та інших рідин для автомобіля на вказаних ємностях лежить прозорий поліетиленовий пакет в якому знаходяться два мотка липкої стрічки чорного та білого кольорів. Також в пакеті перебувають грошові кошти перев'язані резинкою зеленого кольору. Грошові кошти номіналом 100 грн. в кількості 100 штук на суму 10 000 гривень та номіналом 200 грн. в кількості 50 штук на суму 10 000 гривень. Також лівіше від паперового ящика на поліетиленових згортках під пледом синього кольору із зірками жовтого кольору виявлено чорний поліетиленовий пакет з написом жовтого кольору «Brightspring» на якому знаходиться чорна сумка з написом «Zebra». […] Також, під час затримання (т.1 а.с. 217-222) ОСОБА_6 письмово пояснював, що грошові кошти він отримав в якості винагороди в сумі 20 тис. грн. Частину грошей він передав ОСОБА_5, які вилучили у нього під час затримання у його присутності. Вилучені грошові кошти у ОСОБА_5 це є саме ті грошові кошти які він йому передав. Таким чином, версія про позику не знайшла свого підтвердження в судовому засіданні», – йдеться у вироку.

Обвинувачені можуть оскаржити вирок протягом 30 діб. Станом на 12 вересня в Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутня інформація про те, що вирок набрав законної сили.

Фото затримання, 25 вересня 2015 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі