Влада

Депутати Житомирської облради планують звернутися до Кабміну щодо виділення коштів на капремонт агроуніверситету

21 September 2016, 12:56

На найближчій сесії Житомирської обласної ради депутати планують звернутися до Кабінету Міністрів щодо фінансування Житомирського національного агроекологічного університету.

Проект рішення «Про звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо фінансування Житомирського національного агроекологічного університету» 20 вересня опублікований на сайті Житомирської облради.

«Житомирський національний агроекологічний університет – єдиний в державі аграрний вищий навчальний заклад екологічного спрямування та єдиний на Житомирщині національний вищий навчальний заклад, який є базовим з підготовки фахівців для більшості галузей економіки Полісся України. Нині - це великий комплекс з розвинутою інфраструктурою, один із небагатьох навчальних закладів з віковою історією існування.

Наразі університет зіштовхнувся з гострою проблемою щодо утримання на належному рівні наявної матеріально-технічної бази, у тому числі приміщень навчальних корпусів. Зокрема, центральний навчальний корпус університету, збудований у 1890-х роках ХІХ століття, є унікальною пам’яткою архітектури. Проте фасад, покрівля та вікна цього приміщення потребують нагального проведення капітального ремонту та відновлення.

Протягом останніх років через вплив погодних факторів покрівля навчального корпусу № 2 університету отримала серйозні пошкодження на значній площі. Взимку відбувається протікання, яке призводить до значного пошкодження і руйнування внутрішніх приміщень. Подальше зволікання з ремонтом покрівлі і корпусу загрожує йому серйозним руйнуванням, що викличе необхідність виділення значних коштів на ремонт і відновлення.

Житомирська обласна рада підтримує клопотання університету та просить вашого сприяння щодо виділення додаткового цільового фінансування в сумі 4,8 млн грн для проведення капітального ремонту даху та фасадів корпусів № 1 та № 2 Житомирського національного агроекологічного університету», – йдеться у зверненні.

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан розповів Житомир.info, що капремонт у виші вже давно не проводився.

«Раніше у нас капітальні видатки в Міністерстві аграрної політики були, до переведення в підпорядкування Міносвіти, на капітальні видатки вже роками нічого не виділяється. Але інфраструктура дуже велика, загальна площа всіх наших приміщень більше 60 тисяч квадратних метрів. Відповідно те фінансування, яке йде з бюджету – це тільки заробітна плата, стипендії, пільговим категоріям по харчуванню, а на матеріальні і комунальні послуги, скажімо на тей рік при витратах наших десь 5 мільйонів гривень з бюджету виділено 350 тисяч гривень, а відповідно на капітальні ремонти вже роками кошти не виділялися. Потреби на дрібні ремонти забезпечуються за рахунок спецфонду, благодійних внесків, а такі речі, як капремонт, заміна покрівлі, на це звичайно, немає. Нам потрібно відремонтувати другий корпус, економічний факультет. Тому що там він вже протікає, також потрібен серйозний ремонт і першому корпусу, якому більше ста років», – розповів Олег Скидан.

Як повідомляв Житомир.info, депутати Житомирської облради зібрали підписи та звернулися до голови обласної ради Анжеліки Лабунської щодо скликання позачергової сесії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі