Влада

У Новограді-Волинському проведуть громадські слухання - спробують позбутися «російського» орла на гербу

7 October 2016, 17:46

У місті Новоград-Волинський Житомирської області поведуть громадське обговорення щодо внесення змін до герба та прапора міста.

Про це йдеться на сторінці у Facebook Новоград-Волинської міської ради.

«Міська рада вносить на розгляд та обговорення територіальної громади міста звернення громадської організації «Добровільне об’єднання Самооборона» щодо внесення змін до герба та прапора міста, а саме: вилучивши з них фрагмент російської символіки - частину двоголового орла з короною», - йдеться у повідомленні відділу культури Новоград-Волинської мерії від 7 жовтня.

Бажаючі висловитися з даного приводу можуть звертатися у відділ культури міської ради письмово за адресою: 11701, площа Лесі Українки,9, м. Новоград-Волинський, Житомирська область; електронна адреса nv_kultura@meta.ua; тел. (04141) 5-51-13 (телефонні дзвінки фіксуватимуться). Також можна звертатися письмово на ім’я міського голови та через офіційний сайт Новоград-Волинської міської ради (рубрика «Електронні звернення»). Усі думки будуть враховані під час підведення підсумків громадського обговорення, яке відбудеться не раніше 15 листопада 2016 року, - зазначає відділ культури.

Довідка Новоград-Волинської мерії:

Герб міста Новограда-Волинського затверджений 12 жовтня 1994 року рішенням Новоград-Волинської міської ради. Автор герба Микола Олександрович Босенка — член Спілки архітекторів України. 

Існують великий і малий герби міста.

Великий герб розташований на великому пурпуровому щиті, розділеному на чотири долі широким білим прямим хрестом (кольори історичного герба Волині, початку XIV ст. ) в центрі розташовано картуш кольору золота, в який вписано малий герб міста.По обидва боки картуша стоять кожний на одній нозі срібні лелеки, символи чистоти і вірності, що піднятими ногами утримують картуш, а над ним дзьобами підносять золотий ланцюг із золотим дзвоном. На дзвоні викарбувана дата заснування місті 1257 рік. За картушем розташовано діагонально схрещені молот і шаблю, символ трудової і бойової слави міста. В кінці герба на синьо-жовтій стрічці, яка опоясує низ великого щита і кінцями діагонально завершує його верх, зображено золотий тризуб. Всю композицію вінчає срібна міська корона.

Герб Новограда-Волинського. Фото зі сторінки мерії у Facebook

Малий герб, який є частиною великого герба, зображений у формі щита французького, чотирьохдільний з главою, міською короною і щитком посередині. На срібному полі глави — напис кирилицею «Новоград-Волинський», верхня права доля і середній щиток — фрагмент герба міста, діючого з 1796 року. На золотому полі правої долі зображено частину двоголового орла з короною, а на малому золотому щитку — прямий пурпуровий хрест із вигнутими сторонами. Цей фрагмент символізує належність Новограда-Волинського до Російської корони, як центра Волинської губернії.

На пурпуровому тлі верхньої лівої долі, що має форму фортечної стіни, зображені схрещені меч і козацька шабля. Цей фрагмент герба символізує участь новоград-волинців в національно-визвольній боротьбі українського народу в XVII ст. На зеленому тлі нижньої правої долі зображено срібні схрещені пір'їни у вигляді букви "У". Цей фрагмент герба несе інформацію про те, що місто є батьківщиною видатної української поетеси Лесі Українки, а також місцем життя і діяльності сім’ї Косачів. На голубому тлі нижньої лівої долі зображено золотий дзвін, у який вписано голубий знак у вигляді букви «Z». Емблема відтворює легенду про роль дзвону над річкою Случ, а також першу назву міста — Звягель. Герб вінчає срібна міська корона у вигляді стилізованого зображення трьох веж фортеці.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році мер Новограда-Волинського запропонував перейменувати Україну, а офтальмолог - підкоректувати державний гімн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі