Місто

В одному з житомирських дитячих садочків зафіксували випадок захворювання на гепатит

28 October 2016, 16:26

В одному із дошкільних навчальних закладів Житомира зафіксували випадок захворювання дитини на вірусний гепатит. Про це Житомир.info повідомили в міській дитячій лікарні. За словами завідуючої інфекційним відділенням Валентини Гудименко, з початку року в місті на гепатит А захворіло вже кілька десятків дітей.

«У місті Житомирі по теперішній час з січня місяця зафіксовано 25 випадків. За 9 місяців було 23. І в цьому місяці в нас двоє дітей. Останній випадок захворіла дитина, яка контактувала зі своєю хворою бабусею, дитинка відвідує 53 садочок. Всі випадки вірусного гепатиту А це серологічно підтверджені випадки. Тобто, ми маємо не тільки клінічні ознаки, а й відповідні аналізи. вірусний гепатит А, це вірусне захворювання, яке характеризується ураженням печінки, в більшості випадків проявляється жовтяницею і має доброякісний перебіг. Всі діти і дорослі одужують від вірусного гепатиту», – каже завідуюча інфекційним відділенням міської дитячої лікарні Валентина Гудименко.

Лікар переконана, закривати садочок немає необхідності, а усі діти, які контактували зі збудником хвороби, перебуватимуть під наглядом медиків упродовж усього інкубаційного періоду вірусу.

«Усіма протиепідеміологічними заходами займається в нас служба, яка раніше називалась санітарна станція. Займаються епідеміологи разом із педіатром з садочка, або з педіатром із поліклініки, який закріплений за садочком. При виявленні хворого в так званому «джерелі інфекції», складається список дітей, які відвідували цей дитячий садочок, протягом 35 останніх днів. І за цими дітьми ведеться спостереження додаткове. Тобто діти приймаються в садочок. Ті, що ходили, вони продовжують ходити. Їх не можна відправити додому, бо різні обставини є в людей. Але за ними наглядають: вимірюють температуру, слідкують, яка в них сеча, який у них стул. Із ознаками вірусної інфекції діти повинні бути відправлені до лікаря. Є ще такий варіант, що в нас вони лабораторно обстежуються. Там, де дитина перебувала все миється та дезінфікується. Там повинні все це були зробити, помити, прибрати, зробити вологе прибирання. Чому саме вологе прибирання, бо в сухому вигляді цей вірус може зберігатись до чотирьох тижнів. Я думаю, що там усе було зроблено, щоб не було розповсюдження в групі. Там обстежуються не тільки діти, а й робітники харчоблоків і всі інші. Тобто закривати садочок – ні. Ніхто його не закриває», – розповідає Валентина Гудименко.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області фактом захворювання на гепатит 17 учнів Кмитівської спецшколи зацікавилася прокуратура. Не так давно спалах вірусного гепатиту А був зареєстрований серед учнів Зороківського козацького ліцею Черняхівського району та серед жителів села Миколаївка Ємільчинського району. Крім того, станом на 25 жовтня 2016 року на стаціонарному лікуванні в Житомирській обласній дитячій лікарні з діагнозом «гострий вірусний гепатит А» перебувають 8 дітей.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі