Місто

На обговорення концепції зовнішнього вигляду вулиць Житомира прийшли лише кілька людей

16 November 2016, 11:43

У житомирському Палаці культури 15 листопада відбулися громадські слухання з приводу затвердження концепції зовнішнього вигляду вулиць міста. На обговорення запрошували усіх бажаючих, однак таких виявилось небагато. На думку підприємця Віктора, збори у порожній залі із кількома підприємцями не можна вважати як такі, що відбулися.

«Я не проти, щоб наше місто було красивим і щоб він не майорів різними вивісками, але ми за співпрацю, щоб це обговорювати спільно і вирішувати. Дуже багато підприємців, але на даному етапі не бачу, щоб люди тут сиділи із підприємців, які прийшли і обговорювали це. Тут дві людини на обговореннях із підприємців, може власники магазинів. Це що, обговорення?», - обурюється Віктор.

Попри все, автори проекту не відмінили слухання та продовжили розповідати про Архітектурно-художню концепцію зовнішнього вигляду вулиць Житомира: якою вона буде та як допоможе позбутися від нав’язливої реклами.

«Всі ми гуляємо по вулицях в місті Житомирі, особливо по центральних і бачимо в якому вигляді, і в якому плачевному стані знаходиться нинішній стан з рекламою в місті. У зв’язку з цим виникла потреба, якось врегулювати це питання і зорієнтувати всіх до того, що ми маємо йти до розуміння адекватності співвідношення фасадів, архітектури та реклами у місті», - каже заступник директора департаменту містобудування та земельних відносин Максим Вікарчук.

«Є елементи інформаційних вивісок, які не передбачають узгоджень, вони описані: оформлення вітрин, реклама, яка розміщена на вітринах закладів і є частиною внутрішньої реклами. Всі намагаються яскравістю та різними кольорами показати, що вони там є. Це не правильно. Насправді, це не працює як реклама, а засмічує місто, засмічує вулиці, від цього хотілося б відійти», - розповідає автор концепції Олексій Столяров.

Розробники концепції підкріпили свою розповідь фото-презентацією, на якій зобразили як правильно та неправильно робити вивіски і розміщувати зовнішню рекламу. Прикладом правильності були міста західної України: Львів, Ужгород, Чернівці. Однак, як подібна концепція буде запроваджуватись у Житомирі, для підприємця Іллі залишається не зрозумілим.

«У мене на фасаді намальований смачний шматок ковбаси і сала, якщо я торгую продовольчими товарами, то що мені розміщати на фасаді? Я ознайомився з вашою концепцією, у вас, в основному, описані історичні будівлі на центральних вулицях. А якщо це 60-річна «хрущовка», п’ятиповерхівка пофарбована у потворний жовтий кольор, то я і свій магазин маю пофарбувати у цей потворний жовтий колір?», - запитував Ілля Мостіпака.

«Громадянин, який бажає розмістити інформаційний засіб на фасаді, поставити інформаційну стелу,він повинен зробити паспорт упорядження фасадів і зареєструвати його. Просто розробляється паспорт людиною, яка має сертифікат, яка виконає його у відповідності до цієї концепції, подається нам повідомлення через дозвільний центр. Якщо упоряджений паспорт відповідає концепції, ми просто реєструємо, повідомляємо людині, що ми зареєстрували її наміри. Є у нас і порядок упорядження фасадів. Цей порядок упорядження фасадів передбачає  собою як впорядкувати фасад, в який колір пофарбувати, яку вивіску розмістити, які замінити вікна. Все, що стосується фасаду, щоб теж його погоджувати з відповідним органом, щоб люди не робили пів фасаду зеленим, пів фасаду жовтим. Щоб це було гармонійно, щоб місто мало привабливий вигляд. Цей порядок теж передбачає, що розробляється паспорт упорядження фасадів, реєструється через дозвільний центр, де залишається повідомлення, якщо воно відповідає всім вимогам загального фасаду будинку ми його реєструємо - це вже є підставою для того, щоб вони виконували роботи по упорядженню фасадів», - пояснює начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування та земельних відносин Олена Чемерис.

Також Олена Чемерис розповіла, що після затвердження Архітектурно-художньої концепції зовнішнього вигляду вулиць і територій міста, у підприємців буде 12 місяців аби привести свої об’єкти у відповідність до вимог.

Нагадаємо, восени 2014 року управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради спільно з ініціативною групою почали працювати над створенням архітектурно-художньої концепції зовнішнього вигляду вулиць Житомира. Згодом проект концепції був опублікований на сайті міської ради в розділі «Громадські обговорення». 20 квітня 2016 року з’явився  проект рішення сесії Житомирської міськради стосовно затвердження архітектурно-художньої концепції. 12 жовтня цього року на сайті міської ради опублікований проект рішення виконкому про затвердження Архітектурно-художньої концепції зовнішнього вигляду вулиць і територій Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі