Влада

На нараді в ОДА інвестори скаржилися губернатору і меру на обленерго та «Житомиргаз»

18 November 2016, 14:38

На бюрократію в «Житомиробленерго» та утиски збоку «Житомиргаз» скаржилися підприємці голові Житомирської ОДА Ігорю Гундичу та міському голові Сергію Сухомлину 18 листопада під час засідання ради з питань залучення інвестицій.

Так, генеральний директор СП ТОВ «Ріф-1» Фабіо Альберто Регоза, дякуючи владі за створення сприятливого бізнес-клімату, зауважив і на проблемі, що виникла у Баранівському районі.

«На нашій фабриці працюють у Житомирській області працюють більше 2 тисяч осіб. Два роки тому почали проекти не лише для Житомира, а й для інших міст області. Минулого року було все більш-менш нормально. Купили ще одне приміщення в області. У серпні заплатили за доставку трансформатора на 380 вольт. Машини вже купили, стоять на складі, чекаємо, коли почати, але дозволів від обленерго ще немає. Я розумію, що це бюрократія, але люди чекають вже три місяці на роботу. Обленерго бракує потужностей – ми придбали трансформатор, про який вони казали. При цьому нам повідомляли, що коштувати це буде приблизно 50 тисяч, але прийшов рахунок – там 150 тисяч. Ми і проплату зробили, і технічних вимог дотрималися. Сказали, що трансформатор має бути через сорок днів після проплати».

При цьому заступник технічного директора з високовольтних мереж ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» Анатолій Блажкевич зазначив, що це перший випадок, коли обленерго не виконує своїх зобов’язань. Голова ОДА Ігор Гундич доручив йому до понеділка, 21 листопада, розібратись у ситуації.

«Якщо виконані технічні умови, пройшла проплата за технічними умовами, є проект відповідний, то обленерго у найкоротший строк зобов’язані все виконати…» – додав Блажкевич.

Разом з тим генеральний директор ТОВ «Грайф Флексіблс Україна» Іван Злобов повідомив про утиски збоку «Житомиргазу».

«У нас повністю іноземний капітал, все прозоро, сплачуємо всі податки. Я передусім сам є ініціатором створення енергоефективної системи на підприємстві, протягом останніх кількох років ми сотні тисяч євро вкладаємо освітлення, нове обладнання більш енергоефективне. Було звернення Кабміну, і ми за рік скоротили вдвічі використання газу. У нас всі енергоносії за передоплатою. На сьогодні ми зіткнулися з тим, що по «Житомиргазу» до нас застосовують санкції... Гаразд, якщо перебір газу, але нас змушують робити прогноз +/- 5%на майбутній місяць. Якщо 5% ми перебрали, то без проблем – заплатимо штраф. Але -5%... Вибачте, я сотні тисяч євро вкладаю в те, щоб опалювати величезне приміщення за допомогою тисячі кубів, і мене при цьому карають за -5% недобору», – пояснив він суть своєї проблеми.

Зі свого боку Житомирський міський голова Сергій Сухомлин закликав підприємців, обленерго і «Житомиргаз» ставати партнерами.

«І «Житомиргаз», і «Житомиробленерго» не дарують ці енергоносії та електроенергію. Вони її продають. Підприємства думають передусім над оптимізацією виробництва. Якістю товарів, які постачають на ринок. Не обов’язково кожне підприємство повинно мати свого головного енергетика, який слідкуватиме за цінами. Я розумію, що можливо, в обленерго енергетик – це найголовніша людина на підприємстві. Але так не повинно бути. Про «Житомиргаз» я взагалі мовчу. Ми у Житомирі вже зареєстрували своє підприємство і будемо робити все, щоб зруйнувати цю монополію на ринку газу», – сказав він.

Як повідомляв Житомир.info, інвесторам, які працюють у Житомирській області і вчасно сплачують податки, голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич гарантує відсутність будь-яких утисків збоку контролюючих органів. У гіршому випадку – губернатор просить інвесторів телефонувати йому навіть уночі.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі