Влада

Керівник МОЗ після візиту в поліклініку: Ми б хотіли, щоб Житомир був прикладом для всієї України

20 January 2017, 18:45

Відтепер, завдяки системі електронної реєстрації, прийшовши до поліклініки можна буде оформити електронну медичну картку. Перевірити систему в дії 20 січня приїхала виконуюча обов’язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«Я хочу до лікаря, що я маю робити? То я передаю паспорт, ви мене вводите в систему?», - запитує Уляна Супрун в реєстратурі.

«І я кажу на яку годину вам іти, до якого лікаря і в який кабінет», - старша сестра медичної реєстратури Житомирської міської поліклініки №2 Алла Ільченко.

«А чи буде колись так, щоб по інтернету можна було записатися до лікаря?», - цікавиться Уляна Супрун.

«У цьому році вже буде», - каже старша сестра реєстратури.

Після реєстрації, керівник МОЗУ йде до кабінету лікаря Аліни Гудз. Лікар загальної практики-сімейної медицини ділиться: працювати з новою системою дуже зручно.

«Ось ми бачимо – звертається хворий. Ми дивимося по захворюваності, наприклад по профогляду. Ми його записуємо, тут уже всі дані є, усе в режимі реального часу. Ми вже бачимо, хто до нас прийде, ми його чекаємо і по часу, вже немає черг. Сім хвилин, щоб записати хворого і сім хвилин для того, щоб оглянути, я думаю буде достатньо», - каже лікар відділення загальної практики-сімейної медицини №3 Аліна Гудз.

«У кожного лікаря є свій список пацієнтів і за кожного пацієнта держава буде платити. Не просто на лікарню дасть якусь суму грошей, з якої тут по тарифній сітці дадуть лікарю зарплату, а в залежності від кількості людей, які самостійно та добровільно цього лікаря обирають. Лікар, у якого є пацієнти, зможе дуже нормально заробляти. У кого пацієнтів немає – мусить думати, що робити, щоб вони у нього були. У цьому і полягає принципова суть реформи», - говорить заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Для запуску електронної медичної системи на базі Житомирської міської поліклініки №2 встановили 37 комп’ютерів: у реєстратурі, лабораторії, рентгенологічному відділення та кабінетах сімейних лікарів. Побаченим Уляна Супрун задоволена, адже саме такі зміни реформуватимуть систему охорони здоров’я на краще. 

«Ми б хотіли, щоб Житомир був прикладом для усієї України, як можемо впроваджувати реформи, вони будуть доступні і допомагати пацієнтам. Пацієнт має бути у центрі уваги і для лікарів, врешті, мають бути такі умови праці, щоб вони працювали вільно, надавати послуги. І ці зміни, які зараз відбуваються у вас, вони саме ті зміни, які будуть покращувати систему охорони здоров’я», - зазначає в.о. міністра охорони здоров'я.

Із керівником МОЗ зустрівся і мер Житомира Сергій Сухомлин, який у розмові з Уляною Супрун наголосив, що медична реформа у місті вдало впроваджується за рахунок місцевого бюджету.

«У минулому році ми облаштували необхідним медичним обладнанням приймальні відділення. У минулому році за кошти місцевого бюджету ми профінансували закупівлю усіх необхідних медикаментів для первинної допомоги, щоб пацієнт ні у чому не мав потреби і не бігав по аптекам. Зараз впровадження медичної електронної картки допоможе пацієнту отримати максимально швидко свій діагноз, бо у лікаря в комп’ютері буде його медична картка», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім системи електронної реєстрації, посадовці оглянули й амбулаторію загальної практики сімейної медицини, яку відкрили ще 29 грудня минулого року. Працівники амбулаторії розповідають: мають усе потрібне для надання первинної медичної допомоги, навіть кардіографи та глюкометри.

«У нас буде амбулаторія працювати завжди і на повну, не буде такого, що не буде тут лікаря. Кожна сестричка зможе зняти кардіограмку, ми маємо глюкометри навіть для того, щоб виміряти рівень цукру в крові, зробити експрес-тест. Я вважаю, навіть до того, як приїде швидка, ми вже щось можемо зробити», - розповідає старша медсестра амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Олена Гріділь.

Перша у місті амбулаторія на Польовій запрацює вже у лютому, а друга амбулаторія невдовзі з’явиться на Богунії. 

«Через двадцять днів буде відкриватися друга амбулараторія, яка булу профінансована з місцевого бюджету. Зараз там завершуються будівельні роботи. Це у районі Богунії, вулиця Героїв Десантників. В принципі, там не було належної доступності до поліклінік, люди вимушені були їздити на Лесі Українки в поліклініку. У цій амбулаторії будуть обслуговуватись як дорослі, так і діти», - зазначив Сергій Сухомлин.

Фоторепортаж про візит до Житомира керівника МОЗ Уляни Супрун дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі